Llibertat pels detinguts el juny per dues plantacions de maria a Querol

Els magistrats han imposat fiances que van dels 5.000 als 8.000 euros. Els acusats són de nacionalitat albanesa. La instrucció s’ha endarrerit perquè no ha arribat l’analítica de la droga

| Actualizado a 02 abril 2022 16:47
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Audiència de Tarragona ha deixat en llibertat sota fiança els homes detinguts el passat mes de juny pels Mossos d’Esquadra per la seva presumpta relació amb dues plantacions de marihuana trobades a Querol, que en total sumaven més de 19.000 plantes d’aquesta droga.

Les darreres resolucions judicials tenen data de 3 de març i estan emeses per la Secció Quarta de l’Audiència de Tarragona. Dues de les interlocutòries a les quals ha tingut accés el Diari recorden que els processats estan acusats d’un delicte contra la salut pública per tràfic de substàncies estupefaents que no causen greu dany a la salut i també de tinença il·lícita d’armes. La intervenció policial va tenir lloc el 21 de juny i van ser detinguts quatre homes per un conreu de 12.341 plantes. Estaven en una zona de molt difícil accés, sota el llac de Formigosa, lluny de qualsevol nucli habitat –el més proper seria Can Llenas–. Els arrestats tenen edats compreses entre els 20 i els 30 anys, tres de nacionalitat albanesa i un de nacionalitat francesa, dos amb veïnatges a França i Lloret de Mar i els altres dos amb domicili desconegut.

Els magistrats diuen que, hi ha indicis raonables que els acusats van participar activament en els fets i podrien atribuir-los un rol de vigilants de la plantació. La Sala recorda que transcorreguts vuit mesos de la detenció, es detecta una «alentiment de la causa, imputable segurament a la tardança en l’enviament dels informes pericials sobre la quantitat i qualitat de la substància estupefaent». Això provoca que una causa que es presumia «no complexa» encara no estigui conclosa. Davant aquest fet, la Sala entén que els acusats han de sortir en llibertat però els imposa una fiança de 6.000 euros, excepte a un, que puja fins a 8.000. A part, se’ls retira el passaport i tenen prohibit sortir d’Espanya sense comunicar-ho abans al jutjat.

La segona plantació

Per una altra part, un altre ciutadà albanès de 31 anys detingut el juny de l’any passat a Querol com a responsable de vigilar una plantació de marihuana ha pogut sortir de presó després de pagar la fiança de 5.000 euros imposada per l’Audiència Provincial després que el ser advocat presentés un recurs d’apel·lació contra la interlocutòria de presó. En l’escrit, el lletrat, entre altres motius, negava l’existència de notòria importància i qüestionava el triatge, a la vegada que apuntava que com a molt la droga no sobrepassaria els deu quilos. Per això, demanava que el seu client sortís de la presó sota una fiança de 3.000 euros.

La Policia catalana va rebre una informació sobre l’existència d’una possible plantació de marihuana en una zona boscosa de difícil accés, amb cinc bancals de gran desnivell. Des del punt més pròxim al riu, on es va localitzar un generador elèctric i una garrafa amb benzina, es bombejava l’aigua a tots els bancals on es cultivava la marihuana. Per fer-ho possible, es va instal·lar un sofisticat sistema de regadiu amb llargues canonades de plàstic fixades a les roques. En un d’aquests bancals es va trobar una mena d’hivernacle que s’utilitzava per afavorir el creixement dels esqueixos. Es van retirar del lloc 6.812 plantes i 2.510 esqueixos de marihuana. La detenció es va produir el 14 de juny i dos dies després ingressava a presó el sospitós.

La resolució

El 17 de setembre, l’Audiència confirmava la presó preventiva. Els magistrats de la Secció Segona de l’Audiència Provincial continuen assegurant que hi ha risc de fugida perquè l’acusat és d’un país amb els qual no hi ha tractat d’extradició i, a més, l’home s’enfronta a una important pena de presó. També recorden que el processat tenia un paper secundari o terciari i que per damunt d’ell hi ha les persones que obtenen uns importants beneficis. A l’encausat li donen un vot de confiança perquè, en base al que ella assegura, pugui desenvolupar en un futur la seva activitat laboral per camins legals.

A part de pagar la fiança, haurà d’anar el dia 1 de cada mes al jutjat, haurà de lliurar el passaport i té prohibit sortir d’Espanya, a més de donar les dades del seu domicili –i possibles canvis– i d’un telèfon mòbil. Si no ho compleix, tornarà a presó.

Comentarios
Multimedia Diari