Locals comercials de L’Espluga de Francolí en desús obren portes per acollir art

Del 16 al 18 d’abril els aparadors d’establiments sense activitat serviran de galeries d’artistes i artesans gràcies a una nova iniciativa

| Actualizado a 30 marzo 2021 05:47
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El cap de setmana del 16 al 18 d’abril, l’Espluga de Francolí donarà un nou ús als espais comercials buits amb intervencions artístiques. El municipi convertirà els aparadors i locals comercials sense activitat en galeries d’artistes i artesans. Es tracta del projecte ‘Espais vius d’art’ que compta amb la implicació d’artesans de la comarca i dels tallers en actiu del municipi.

En un format d’intervenció efímera i durant tres dies, sis locals comercials en desús prendran vida amb propostes artístiques i mostres d’artesans. També obriran dos dels tallers dels mestres artesans del municipi. Aquesta proposta també vindrà acompanyada d’una programació cultural en diversos espais del poble. Un mapa digital permetrà guiar-se pel centre de la localitat i recórrer aquests espais que estaran ubicats a la carretera de Montblanc, passeig Cañellas, carrer Jaume I, carrer Torres Jordi, travessera de Poblet i carrer Lluís Carulla.

La situació de la pandèmia ha marcat el projecte, ja que s’havia de presentar a finals de gener, en una proposta de reformulació de la Fira de Sant Vicenç, que finalment va ser anul·lada a causa de les restriccions. Per a adaptar el projecte a la situació actual, els espais estaran senyalitzats, ventilats i respectant els aforaments permesos.

Aquesta iniciativa vol transformar els locals comercials buits, donant-los nous usos incidint amb una problemàtica existent a molts municipis, com és el tancament permanent d’aquests locals de proximitat que, en el cas de l’Espluga de Francolí s’agreuja al centre del municipi. Aquesta proposta és un dels resultats contrastats i analitzats al projecte d’anàlisi del comerç en el qual treballa l’Ajuntament de l’Espluga des de fa uns mesos i que es presenta com una proposta de revitalització d’aquesta zona comercial al centre del nucli urbà.

En aquesta edició seran onze els artistes i artesans que hi participaran, amb representació local i comarcal. A més, el projecte suma una exposició coproduïda pel Museu de la Vida Rural de la Fundació Carulla i la Fundació Pau Costa; Ramats de Foc, que també es podrà visitar en un dels locals comercials.

Activar la zona comercial

El regidor de Comerç i Cultura, Enric Mercadé, apunta que «molts dels locals que reobrim, fa anys que romanen tancats, i amb aquesta iniciativa, que gràcies a la complicitat dels propietaris podem tirar endavant, volem recosir una zona comercial que volem activa».

En el marc de la iniciativa ‘Espais Vius d’Art’, l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí també fa una aposta per la programació cultural amb la implicació de les entitats locals i municipals i amb propostes d’arts escèniques i de carrer que complementaran el cap de setmana. Per participar als actes caldrà inscripció prèvia o registre a l’entrada de cada espectacle. Els actes es desenvoluparan en diversos espais del municipi, com el Teatre del Casal, espai que compta amb el reconeixement d’espai de cultura responsable, el pati de l’Antic Hospital, l’Església Vella de Sant Miquel i el Museu de la Vida Rural.

Comentarios
Multimedia Diari