Mònica Usart i el temps obren oficialment la Setmana Medieval de Montblanc

La pregonera anuncià que els veïns millor que portin demà dissabte un paraigües a la bossa

22 abril 2022 18:50 | Actualizado a 22 abril 2022 19:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

En uns dies en què els veïns de Montblanc miren més que mai al cel –i més enguany, amb la previsió de mal temps que hi ha per demà dissabte–, la meteoròloga de RAC1 Mònica Usart ha estat l’encarregada avui divendres d’obrir oficialment la 35 edició de la Setmana Medieval, que tindrà lloc fins el diumenge 1 de maig. La capital de la Conca retrocedeix 900 anys per endinsar-se a explicar com era la vida a l’edat mitjana.

Usart , que portava una capa típica de l’època medieval, recordà que va venir a Montblanc el 2010, «soc molt de les festes populars. Festes com aquestes fan gran el país», va dir aquesta veïna de Molins de Rei damunt l’escenari situat sota la Casa dels Desclergue, un edifici residencial del segle XIV. Acompanyada per les cases nobles, el rei, la reina, la princesa i el cavaller.

Aquesta llicenciada en Física confessà que va demanar assessorament a diferents pregoners que l’havien precedit altres anys, consells que es van poder escoltar per la megafonia. Van ser l’escriptor Màrius Serra –present a la plaça Major perquè després donava una conferència–, el caricaturista de Montblanc Joan Vizcarra, i les periodistes Txe Arana i Candela Figueras –també de Montblanc–.

Serra li va dir que el pregó havia de tenir «plantejament, nus i desenllaç». I així ho va fer. Va recordar com ha viscut Sant Jordi al llarg dels anys, des de quan era petita que els seus pares li deixaven comprar un llibre fins fa cinc anys, quan va escriure el seu primer. Un dels consells que li van donar fou que vingués amb «temps» per conèixer la vila, el paisatge i que gaudís de l’aire pur. 

També es va deixar aconsellar per altres meteoròlegs no tan coneguts –com Jaume Àvila i Eduard Marimon, responsables de les estacions meteorològiques de Montblanc i la Mussara– per saber quin temps havien tingut altres anys, des dels 26 graus el 2012 fins a la tempesta del 2017.

A la part final de la seva intervenció va entrar en matèria, allò que els assistents esperaven: Quin temps farà?. «Demà al matí –avui pel lector– poseu un paraigües a la bossa. No estarà tot el dia plovent, però pot haver-hi ruixats», digué. Les temperatures màximes al centre del dia oscil·laran entre els 15 i 16 graus. I demà diumenge «pinta molt millor». 

Mònica Usart entregà un hidròmetre especial. En ves de tenir el típic frare té la cara del drac de Sant Jordi. «És com un petit meteoròleg», afirmà. Té una mena de cabell que, segons si s’arronsa o s’allarga per la humitat, se sap, amb 24 hores d’anticipació, si plourà, farà sol o vent, etc. L’acte acabà amb els ball de Banderes, Dúcties, Faranduleres, Donzelles i finalment dels nobles.

Abans de començar el pregó, el president de l’Associació Medieval, Maties Martí, va reconèixer que veient la plaça volia dir que «ha tornat la nostra antiga normalitat» i qualificà l’esdeveniment com «la festa medieval més important del nostre país», a la vegada que destacava que «volem enaltir la figura de la dona» ja que a l’època medieval no tenia cap «rellevància». Per això, vol que la festa sigui un «homenatge a totes les dones que han lluitat pel respecte i la igualtat de gènere a la nostra societat».

Per la seva part, l’alcalde, Josep Andreu, es mostrà content per l’aspecte de la plaça: «Això vol dir que en teniu ganes» de gaudir de la festa i anuncià que avui s’obrirà el pas de ronda de la muralla de Sant Francesc per ser visitada.

En cas de pluja, l’Associació Medieval informarà dels possibles canvis d’escenari a través de les xarxes. El que està clar és que si plou durant la representació de la Llegenda, aquesta se suspendrà ja que no hi ha cap espai tan gran per poder fer l’espectacle.

Comentarios
Multimedia Diari