Primer pas per recuperar la muralla de Sant Francesc, ara tapada per cases

Part dels immobles ja són de propietat municipal. Ara s’escollirà l’arquitecte que ha de redactar el projecte

| Actualizado a 23 diciembre 2021 18:15
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Primer pas per recuperar la muralla medieval de Sant Francesc de Valls. Els trams que encara es conserven es troben tapats per les cases que hi ha. La pretensió de l’Ajuntament és anar adquirint aquests immobles –alguns ja són de propietat municipal- per posar en valor un element arquitectònic de la ciutat, a l’igual que ja s’ha començat a fer amb la muralla de Sant Antoni. La Junta de Govern ha aprovat el concurs per a la redacció dels projectes de reinterpretació, urbanització i consolidació d’aquest tram de muralla. És un primer pas que ha de finalitzar amb l’elecció de l’arquitecte que ha de dissenyar el futur d’aquest espai, actualment molt degradat.

«Les muralles són una part amagada del nostre patrimoni. I tenen la màxima catalogació: Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN)», recordava ahir l’alcaldessa, Dolors Farré. «Seguim el camí de projecte de ciutat, de recuperació del centre històric, definint com ha de ser aquesta entrada al Barri Antic, perquè sigui més accessible, més permeable i més amable», afegia. Recordava que una vegada encarrilades les obres de recuperació de la muralla medieval de Sant Antoni, a la zona del carrer Tomàs Caylà i la costa del Portal Nou –aquesta setmana s’ha rebut la confirmació de 1,5 % cultural–, «ara comencem a posar les bases del que serà una segona gran actuació pel que fa a recuperació de patrimoni».

L’actuació es planteja en un tram de la muralla ocult a l’interior de les cases, però dels més ben conservats de la ciutat i inclou les restes de, com a mínim, dues torres de defensa. La intervenció està plantejada en dues fases. La primera inclou l’immoble número 82 i el tram d’urbanització d’espai públic entre aquest i el número 84, on s’ubica la Font de Sant Sebastià, en el qual caldrà constatar la traçada de la muralla mitjançant sondejos de subsòl. La segona engloba els edificis del carrer Sant Francesc, del número 102 al 116. En total, l’àmbit d’actuació màxim s’ha quantificat en 1.179 m2 i una longitud de 140 metres.

El pressupost màxim d’execució per contracte és de 1.007.930 euros. L’actuació es considera la primera part de la intervenció total en aquest tram de la muralla de Sant Francesc, ja que el projecte seguirà més endavant amb les intervencions a l’illa d’immobles delimitada entre el carrer de Sant Francesc i Muralla de Sant Francesc, i entre els carrers Sant Sebastià i Carme.

L’arquitecte municipal, Sergi Nogués, apuntava que haurà dues voltes anònimes. Durant el gener, hi haurà la prefase, on els arquitectes presentaran la seva sol·licitud de participació, però hauran d’acreditar solvència tècnica i econòmica. D’aquí sortiran entre tres i cinc finalistes, que competiran a la segona volta. Aquesta tindrà un grau de definició superior a nivell d’avantprojecte.

La selecció

Per fer aquestes dues seleccions, hi haurà un jurat extern, que emetran uns informes. Estarà format per un dels arquitectes municipals, un del Col·legi d’Arquitectes, un de l’Escola d’Arquitectura de la URV, un membre de la Associació en Defensa del Patrimoni del Col·legi d’Arquitectes i una arqueòloga territorial. Nogués apuntà que es tindrà en compte la qualitat arquitectònica de la proposta en el conjunt i la qualitat urbanística i funcional «perquè a part de les muralles agafarà una mica de la urbanització».

La regidora d’Urbanisme, Patrimoni i Centre Històric, Sònia Roca, recordava que el 2018 es va fer un estudi arquitectònic i arqueològic, on van sortir trams de la muralla, alguns del segle XIV i altres, del XVIII. Qualificà l’actuació urbanística com «molt important, que donarà llum i vistes a aquesta zona d’espina de peix degradada, que ajudarà a regenerar tot aquest entorn. Es crearà un espai urbà de qualitat, recuperant restes de la muralla». Això lliga amb l’actuació que s’està fent a l’església de Sant Francesc.

Comentarios
Multimedia Diari