Processats els quatre dirigents d’una associació cannàbica de Valls

El fiscal demana per a cadascun d’ells cinc anys i mig de presó i el pagament d’una multa de 105.400 euros

| Actualizado a 01 febrero 2022 12:38
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els quatre presumptes responsables d’una associació cannàbica amb seu a Vallmoll s’enfronten a una pena total de cinc anys i mig de presó i multa de 105.400 euros, segons l’escrit d’acusació de la Fiscalia. El proper 7 de febrer està previst que es faci una vista a la Secció Segona de l’Audiència de Tarragona per determinar si les parts ¬fiscal i defenses¬ arriben a un acord i no és necessari arribar a judici.

Els processats són quatre ciutadans espanyols. Segons argumenta el Ministeri Públic en el seu escrit d’acusació, van decidir dedicar-se a la venda de substàncies estupefaents, concretament marihuana, a terceres persones amb l’objectiu d’obtenir beneficis econòmics. Amb la finalitat de d’intentar donar cobertura a aquesta activitat il·lícita, van decidir crear una associació per poder inscriure’s en el Registre d’Associacions i poder actuar sota l’empara de l’esmentada denominació.

Els acusats van redactar els estatuts de constitució de l’associació El Buen Rollito (Associació per al Consum Responsable d’Usuaris de Cànnabis), confeccionats amb data 23 de maig de 2012. El 12 de setembre del mateix any foren presentats per a la seva inscripció en el Negociat d’Entitats Jurídiques, en els serveis territorials del departament de Justícia de la Generalitat a Tarragona.

Els estatuts

En els estatuts presentats s’incloïen com a finalitats de l’associació l’estudi sobre el cànem i les seves possibles aplicacions culturals, científiques i terapèutiques; evitar el perill per a la salut dels seus usuaris inherent al mercat il·legal de cànnabis mitjançant activitats encaminades a la prevenció de riscos associats al seu consum; i també promoure el debat social sobre la situació legal i les dels seus consumidors així com fer valer els drets constitucionals dels que aquests són titulars, a la vegada que denunciar les arbitrarietats que en la seva observació puguin cometre les diferents administracions, poders públics o qualsevol persona.

L’associació, per al compliment d’aquelles finalitats, podia desenvolupar activitats econòmiques de tot tipus, encaminades a la realització de les seves finalitats o buscar recursos amb aquest objectiu. També adquirir i tenir béns de totes les classes així com celebrar actes i contractes de tot gènere. I es va establir com a domicili de l’associació una nau del Passatge Licoristes de Valls. El 5 de juliol de 2012, l’associació va formalitzar el contracte de lloguer d’una finca situada a Vallmoll.

Els Mossos van tenir coneixement de la venda de drogues per part dels acusats utilitzant l’associació. Per això, el 6 de juny de 2013 es van presentar a les dependències de l’associació, on se’ls va permetre l’entrada. Van observar l’existència d’una plantació amb 150 plantes de marihuana.

El registre

El 13 de setembre del mateix any, el Jutjat d’Instrucció 1 de valls va autoritzar l’entra i registre de les instal·lacions de Vallmoll, que es va efectuar el dia 18. En una de les habitacions de la zona de conreu havia dos mesuradors de temperatura, en una altra 89 plantes, en una tercera n’havia 11 i al bany una de seca. També es localitzaren extractors d’aire, focus i mesuradors de temperatura.

A una habitació de la zona on desenvolupaven les tasques de processament de les plantes havia aproximadament un quilo i mig de marihuana; en un altre habitacle 30. A l’oficina es van localitzar més de tres quilos de marihuana i uns 700 grams a la caixa forta. I a la sala que s’utilitzava com a bar quasi quatre quilos. El total de droga intervinguda va ser d’onze quilos, valorada en 45.641 euros. L’entitat tenia 2.560 socis.

El fiscal acusa els processats d’un delicte conra la salut pública per tràfic de drogues que no causen un greu dany a la salut i els demana dos anys i mig de presó i multa de 100.000 euros. S’ha d’afegir el delicte d’associació il·lícita, pel qual s’enfronten a tres anys de presó i multa de 5.400 euros.

També es demana que s’imposi a l’associació la suspensió de les seves activitats durant cinc anys, clausura de locals i establiments pel mateix termini, prohibició definitiva de realitzar en el futur les activitats en l’exercici del qual s’ha comès, afavorit i encobert el delicte de l’acusació. I es comissa els diners i efectes intervinguts.

Comentarios
Multimedia Diari