Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Recreant la Guerra Civil a través dels ulls de diferents dones de Valls

Ja fa dies que es preparen per poder viure una nova edició del Valls Història Viva que es farà al novembre

16 septiembre 2023 13:45 | Actualizado a 16 septiembre 2023 13:46
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Viatjar gairebé 90 anys enrere, i que els carrers de Valls tornin a viure la Guerra Civil. Però amb una particularitat, vist des del punt de vista de les dones. Això és allò que pretén fer aquest 2023 una nova edició del Valls Història Viva. Una recreació sobre la història que es centrarà en la Guerra Civil que es va patir a Espanya des de 1936 fins a 1939, però ho farà fent referència a les dones. Es tracta d’una iniciativa que organitza el Centre Cívic.

La primera edició va tenir lloc l’any 2021 i es va centrar en les revoltes que havien succeït a la ciutat al llarg de la història. Es van intentar explicar, i també es va voler saber quin era el context que hi havia entre aquests aixecaments. Així com explica el tècnic del Centre Cívic, Llorenç Casanova Fernández, «ho volíem fer abans, però la pandèmia va fer que ho haguéssim de canviar de dates». Aquesta primera edició va tenir una bona acollida, i ara ja estan treballant per encarar la segona.

«La Guerra Civil és una part fosca de la nostra història recent i volem donar a conèixer a la ciutadania què va passar», apunta la regidora de Joventut i Acció Cívica. Tot plegat, neix d’unes xerrades que es van fer al Centre Cívic per part de l’Institut d’Estudis Vallencs, i a partir d’aquí es van fer una sèrie d’actes que estaven molt relacionats. Així sorgeix la temàtica que es tractarà enguany.

El tècnic explica que la història de les guerres està molt monopolitzada pels homes. Diu que quan parlem d’aquesta temàtica sempre fem referència a batalles o personalitats importants que van intervenir en aquestes, i ara la intenció «és donar la visió de les dones, mostrar la quotidianitat de les guerres, i de les dones que no estaven a primera línia del front». Per tant, el seu objectiu, així com indica la regidora és «anar més enllà de les dones il·lustres, que també en farem referència, i fer èmfasi a col·lectius que molts cops han estat invisibilitzats, i molts d’ells estaven integrats per dones, com podien ser les bugaderes».

Les dues historiadores encarregades d’ajudar i recopilar informació per poder fer les recreacions son Pilar Vives, i Aïda Sánchez. Tot plegat sota la direcció artística de Barbara Flores. Durant aquests dies s’han encarregat de buscar voluntaris i voluntàries per participar en tot plegat. Així com explicava Flores, la intenció era trobar actrius, i també altres persones que poguessin ajudar pel que fa a l’escenografia, i voluntariat tècnic. A hores d’ara ja tenen el nombre de persones, en son una trentena aproximadament. Es mostren molt satisfets de la resposta de la gent, i de les persones que han volgut repetir, que ja havien participat en l’edició anterior. En aquest sentit, Flores, diu que «la resposta de la primera edició va ser molt bona, necessitàvem molta gent». En la mateixa línia la regidora i el tècnic en la mateixa línia apunten que enguany no s’ha necessitat a tantes persones com el 2021.

Aquestes recreacions es podran veure el cap de setmana de l’11 i el 12 de novembre a Valls. Els assajos de tot plegat, amb els voluntaris, començaran a finals de setembre, i s’allargaran fins al dia que tingui lloc la recreació. Moncunill afegia que és «un Valls Història Viva més femení que mai». Esperen que la participació sigui molt bona, i que tothom estigui interessat per la temàtica que faran.

Comentarios
Multimedia Diari