Recuperen l’ecosistema de la riera de Sant Miquel a Banyeres i Santa Oliva

El projecte  ha inclòs la retirada d’exemplars de cranc i canya americans i s’ha restaurat un refugi de ratpenats

08 abril 2022 17:00 | Actualizado a 08 abril 2022 18:46
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Notícies relacionades:

- Objectiu: tiota la conca fluvial del Baix Penedès

- El perill de la canya al Baix Penedès

- Ratpenats a Banyeres: Pioner a Europa

- ¿Ascenderá el cangrejo azul?

 

El Projecte Rieres pretén restaurar i mantenir l’entorn net, controlar les espècies invasores i fomentar la biodiversitat a la riera de Sant Miquel, en el seu pas pels municipis de Santa Oliva i Banyeres del Penedès.

Aquesta acció mediambiental, realitzada pel Grup d’Estudis i Protecció dels Ecosistemes Catalans-Ecologistes de Catalunya (Gepec-EdC), ha servit per gestionar i millorar espais de la conca fluvial del Baix Penedès, que comprèn des de l’espai natural protegit del Montmell fins a la zona humida de Les Madrigueres.

Des de l’organització ecologista es va decidir recuperar la part de la riera de Sant Miquel perquè aquesta zona s’havia anat degradant molt durant els anys. En el curs de la riera es troben sobretot camps d’agricultura, que amb el pas dels temps s’han anat menjant gran part del terreny. «L’objectiu final era recuperar aquest ecosistema perquè és molt important per a la biodiversitat», apunta el biòleg i tècnic del Gepec-EdC, Xavier Pedro.

Al tram del Torrent del Lluc s’han dut a terme tasques d’extracció d’espècies invasores com el cranc de riu americà, que suposa un perill directe per al cranc de riu autòcton. «No pretenem acabar amb l’espècie perquè és impossible, però sí que fent captures podem saber d’any en any si el nombre d’exemplars augmenta o disminueix», subratlla el tècnic del Gepec-EdC.

També s’ha actuat per controlar la invasió de la canya americana, que «treu l’espai i el sòl» als arbres autòctons. Tal com explica Pedro, una manera de «competir» amb ella és extraient-la i plantant vegetació autòctona de ribera en el seu lloc.

A llarg termini, es vol aconseguir que la canya no pugui créixer i «no proliferi». La canya soposa un perill per la competència amb espècies autòctones i d'incendis.

Rat penats

A més, el Gepec-EdC ha restaurat i adaptat un refugi de ratpenats situat en una antiga torre d’electricitat abandonada a Banyeres del Penedès i ha col·locat caixes niu per als ocells insectívors de la zona.

Un cop finalitzat el Projecte Rieres l’entitat ecologista planeja fer un estudi que determini quin és l’estat ecològic de tota la riera i realitzar actuacions segons les necessitats. «L’objectiu és anar treballant per trams, però veient-ho des d’una visió més global», conclou el biòleg.

Acord per custodiar l’espai

L’organització ja havia dut a terme tasques similars en alguns municipis baixpenedesencs. Amb el suport de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) van signar un Acord de Custòdia Fluvial el mes de setembre per poder actuar conjuntament i cogestionar aquesta àrea.

El Gepec-EdC presentarà el projecte aquest diumenge 10 d’abril, de deu a dotze del matí, per explicar els resultats obtinguts de les accions realitzades a la riera de Sant Miquel.

En aquesta trobada, al Mas Roig de Banyeres del Penedès, també es farà una neteja de l’entorn i es penjaran caixes niu. No es necessita inscripció prèvia per participar i cal portar guants i roba còmoda.

Comentarios
Multimedia Diari