Rehabiliten una torre del monestir de Santes Creus molt danyada per un llamp

El projecte, executat per Constecnia 3, és obra de l'arquitecte Pau Jansà i ha tingut un cost de quasi 90.000 euros, finançats per la companyia asseguradora del monument

11 octubre 2021 14:16 | Actualizado a 11 octubre 2021 15:04
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Les obres de rehabilitació de la torre del Portal de l'Assumpta del monestir de Santes Creus d'Aiguamúrcia (Alt Camp), que havia resultat molt danyada per un llamp, ja han finalitzat, segons el Departament de Cultura.

El projecte, executat per Constecnia 3, és obra de l'arquitecte Pau Jansà i ha tingut un cost de quasi 90.000 euros, finançats per la companyia asseguradora del monument.

La intervenció s'ha centrat a reparar les patologies causades per la caiguda d'un llamp en 2018 sobre la rematada de la torre i la seva coberta, danyada per la continuada entrada d'aigua.

En aquest sentit, l'any passat, durant el procés de preparació dels treballs, ja es va executar una actuació d'urgència per evitar una major degradació.

S'han substituït els elements en mal estat, conservant els recuperables; s'ha col·locat una anella metàl·lica a l'interior per evitar l'obertura dels paraments i s'ha instal·lat un parallamps al centre de la coberta.

També s'ha netejat la vegetació existent; repicat els arrebossats amb perill de despreniment, tancat les vies d'aigua i refet les parts degradades amb morters de calç.

El portal de l'Asunción, presidit per una imatge de la Verge i l'escut de Santes Creus, comunicava el recinte exterior amb el de mitja clausura, un espai d'accés restringit per preservar l'aïllament dels monjos.
Al segle XVIII va ser remodelat, dins d'un projecte de reforma global del monestir, per la qual cosa dominen elements decoratius propis del barroc.

L'edifici acull la residència del vicari, el monjo encarregat dels serveis religiosos a l'església de Saint Lucia, on atenia els habitants dels dominis de Santes Creus.

La torre que ho corona podria haver fet les funcions de comunidor, és a dir, un espai des d'on es beneïen les terres i s'exorcitzaven de tempestes durant la festivitat de la Santa Creu (3 de maig). 

Comentarios
Multimedia Diari