Sant Roc acull una exposició única sobre col·leccionisme casteller

A Sant Roc. Des de xapes de cava a segells i postals. Una exposició mostra centenars d’objectes relacionats amb els castells procedents de sis col·leccions particulars

15 octubre 2021 18:30 | Actualizado a 16 octubre 2021 16:17
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Segurament avui dia es pot col·leccionar de tot, però costa d’imaginar quins objectes poden formar part d’una col·lecció de temàtica tan específica com el fet casteller. D’objectes sobre aquest àmbit n’hi ha i molt variats. La sala Sant Roc de Valls els concentra aquests dies en una exposició que tot just s’acaba d’inaugurar.

És la primera sobre col·leccionisme casteller que es fa a Catalunya i els seus impulsors se’n han sortit de manera excepcional, ja que han aglutinat centenars de peces d’allò més curioses amb el fet casteller com a fil conductor. Els objectes procedeixen de sis col·leccions particulars de cinc persones de Valls i una de l’Arboç i van des de plaques de cava, licors, segells, pintures, banderoles, postals, sucres de cafè, portades de diaris o fotografies.

Cada vitrina, paret o marc soprèn al visitant amb un objecte que no té res a veure amb el fet casteller, però que hi té plasmat algun element relacionat amb la temàtica. L’exposició ha superat les expectatives dels seus creadors. «La nostra idea era trobar gent que col·leccionés coses clàssiques, però quan ens vam reunir els sis col·leccionistes va sortir una mica de tot», explica al Diari Enric Nogués, un dels impulsors de la mostra.

«Ens hem autoanomenat ‘Amics del col·leccionisme casteller’», afegeix. Tots sis comparteixen aquesta afició des de fa anys per recuperar material relacionat amb aquesta temàtica i l’exposició n’és un bon exemple.

Cap dels sis és capaç de dir quantes peces hi ha a la mostra, però es compten per centenars, ja que només de plaques de cava, n’hi ha 211. «La gent no pot imaginar qui n’hi ha tantes», diu Nogués. «De plaques en general n’hi ha quasi 100.000, però de temàtica castellera és difícil trobar-ne; a part de les 211 meves, en tinc localitzades un total de 260, m’en falten 49, que ningú les tés repetides», manifesta.

Una postal del 1900

Les parets de la sala mostren des dels objectes més curiosos fins als més antics. En una de les vitrines destaquen tres postals amb il·lustracions castelleres. Són propietat del col·leccionista vallenc Pere Toda. La més antiga data de l’octubre de l’any 1900, essent també el document més antic de l’exposició. El dibuix de la postal mostra la plaça del Blat de Valls en una diada castellera on es pot llegir «Valls. Los Xiquets». Toda també ha aportat altres elements de correspondència que daten de principis del segle XX.

Pel que fa a objectes curiosos, destaca una àmplia col·lecció de banderins, unes peces que ja no s’estil·len però que fa uns anys eren els souvenirs més buscats. «Era clàssic anar de viatge i comprar-ne un de record», continua Enric Nogués. Les poblacions on es feien castells plasmaven als banderins els elements típics del lloc. En el cas de Valls, hi ha banderins on es representen els calçots, els castells o la Mare de Déu de la Candela, ara exposats.

Programes de festes majors, literatura, etiquetes de vins, premsa antiga, cromos, art, gravats fets per vallencs il·lustres... la llista d’objectes exposats és infinita.

La mostra també descobreix els tres segells castellers que existeixen, la minuta del dinar de les colles que anaven als primers concursos, quan se celebraven a can Jorba, a Barcelona, o la carta d’un alcalde demanant que els Xiquets de Valls actuin a la seva població.

A part de tots els objectes procedents de les col·leccions també n’hi ha alguns cedits per a l’exposició, com són joies o quadres. La mostra es pot visitar fins al 31 d’octubre i és un dels reclams que completaran la Fira de Santa Úrsula, que tindrà lloc la propera setmana a Valls.

Les col·leccions exposades procedeixen del Fons Osorio-Prieto, de Pere Toda, de Xavier Cabré, de Francesc Roca, d’Enric Nogués i de Joan Gasull.

Comentarios
Multimedia Diari