Sarral instal·larà panells solars per donar energia a edificis municipals

Al sostre el pavelló municipal s’instal·laran 60 plaques, que serviran per donar electricitat a diversos equipaments. L’Ajuntament no haurà de pagar res gràcies a una subvenció europea

| Actualizado a 10 enero 2022 12:21
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Estalvi energètic i fomentar les energies netes. Sota aquestes premisses, l’Ajuntament de Sarral tirarà endavant el projecte de plaques fotovoltaiques per autoconsum, que donarà electricitat a tots els edificis municipals, comenta al Diari Ricard Miquel, primer tinent d’alcaldessa i regidor d’Esports, Medi Ambient, Sostenibilitat, Noves tecnologies i Comerç.

L’emplaçament de les plaques solars serà a la coberta del pavelló municipal d’esports, situat al carrer Poliesportiu. Segons el projecte, l’objectiu de la instal·lació fotovoltaica és, per un costat, mediambiental, per reduir l’impacte sobre el medi ambient derivat de l’activitat diària desenvolupada. També econòmica, per reduir-ne el cost de l’energia elèctrica utilitzada durant aquesta activitat.

Ricard Miquel comenta que la instal·lació permetrà donar 80 kw, gràcies a les 60 plaques solars, amb opció a ampliar ja que només s’utilitzarà el 80 per cent de la coberta. Permetrà donar servei a les instal·lacions municipals, amb un important estalvi econòmic: pavelló un 5,22 per cent, pista poliesportiva un 8,11, el parc de bombers i base d’ambulàncies un 13,88, el consultori mèdic un 3,62, la llar de jubilats un 3,93, la llar d’infants un 14,02, l’escola un 11,53, l’ajuntament un 17,17 i la biblioteca un 10,178. Són edificis que estan a aproximadament a uns 500 metres a la rodona.

El regidor assegura que les obres començaran en breu i el termini d’execució és de quatre mesos. Durant aquest temps creu que no s’haurà de tancar el pavelló ja que les obres podran ser compatibles amb l’activitat esportiva.

El projecte va sortir a licitació per 162.536,71 euros. El termini de presentació d’ofertes va acabar el passar 15 de novembre i s’hi van presentar 15 empreses –no es va observar cap baixa temerària–. La que va obtenir major puntuació va ser Soluxions Efficient Energy SL, una firma amb seu a Barcelona especialista en energia solar. La seva proposta econòmica va ser de 103.106,52 euros.

L’Ajuntament pràcticament no haurà d’aportar diners als projecte. «Ens hem acollit a un pla europeu Leader, que no ens permet vendre llum, només tenir-la per autoconsum», comenta el regidor. L’import que els arribarà de fons europeus és de 103.000 euros. L’electricitat que produiran les plaques solars anirà connectada a la xarxa. El que encara no està adjudicat és l’empresa que s’encarregarà de fer aquesta gestió.

Ricard Miquel assegura que, en cas de no haver arribat els diners europeus, ja havien calculat que en pocs anys estaria tot pagat «i fèiem caixa per si havíem de renovar plaques». Afegeix que «creiem que és un bon projecte de cara les energies renovables i el medi ambient», per la qual cosa diu que a l’Ajuntament «estem molt contents i seguirem treballant per projectes com aquests».

En el futur

Ricard Miquel comenta que l’Ajuntament també està treballant per tenir en el futur una hort solar. «Seria un projecte molt ambiciós, on tot el poble ajudaria en certa forma al medi ambient». Es buscarà un espai per instal·lar les plaques solars perquè els veïns que vulguin adherir-se a la iniciativa ho puguin fer. «Estem mirant l’emplaçament amb peus de plom», reconeix. Afegeix que per tirar endavant amb aquest projecte han mirat altres municipis que ja ho tenen, com Rocafort de Queralt.

Comentarios
Multimedia Diari