Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Sarral tindrà una estació depuradora dissenyada per a 3.000 habitants

El projecte, amb un cost de 3,45 milions d’euros, preveu també un col·lector i una estació de bombament

| Actualizado a 13 mayo 2022 07:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

¿Cree que se debe proteger el catalán en las escuelas?


No

Sarral encara la recta final per poder tenir, finalment, una depuradora. Ja l’any 2008 es va redactar un projecte però va quedar guardat al calaix. Ara, finalment, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha decidit tirant endavant amb l’obra, que ha estat a exposició pública. Té un pressupost de sortida de 3.453.000 euros i inclou també la construcció d’un col·lector i d’una estació de bombament. La instal·lació està dissenyada per donar servei a uns 3.000 habitants, un 50 per cent més que els actuals. Se situarà en una parcel·la del polígon la Plana, a la vora del riu Anguera. La previsió és que estigui en funcionament en un termini màxim d’un any i mig. En una segona fase, l’ACA s’ha compromès a fer dues depuradores més a les pedanies de Vallverd i de Montbrió de la Marca.

La xarxa municipal de Sarral no transporta totes les aigües residuals del municipi a l’emplaçament de l’antiga depuradora ja que el col·lector que discorre pel marge dret del riu el Vallverd està trencat. El 14 de març de 2008, l’ACA va adjudicar l’obra dels col·lectors en alta i estació depuradora d’aigües residuals. Però finalment, les obres no van ser executades.

Atès el temps transcorregut i la necessitat de buscar un emplaçament diferent al previst en el projecte anterior se’n va haver de redactar un altre. El 17 d’octubre de 2017 es va adjudicar a una empresa la redacció del nou. I el 19 de maig de l’any passat també es va encarregar a una altra empresa la definició d’un nou accés a l’estació depuradora projectada, atès que l’accés inicial no donava prou garanties per una explotació adequada de les instal·lacions.

La xarxa municipal del clavegueram té trams de conservació molt deficients, normalment associats a zones de difícil accés, segons s’ha pogut veure en les visites efectuades i també a través del pas de la càmera per algun d’aquests trams. El col·lector general que neix de la cambra del Vallet i que va fins a l’antiga depuradora es troba en un estat deficient, amb juntes obertes i amb zones de baixa pendent fins al pont de la carretera TP-2311 –que va cap a Cabra del Camp–.

En previsió de la necessitat de tractar en un futur cabals residuals majors dels contemplats en el projecte actual s’han considerat espais disponibles i unes actuacions previstes d’ampliació. S’ha disposat d’una explanada a l’interior de la parcel·la per la ubicació d’un segon reactor biològic i un segon decantador secundari. En la línia de fang s’ha deixat un espai lliure entre l’edifici de deshidratació de fangs per duplicar l’espesseïdor projectat. Pel que fa als equips existents, únicament caldria la substitució de l’equip compacte de pretractament automàtic per un altre de major capacitat.

El projecte aprovat contempla diferents obres: la construcció del col·lector per gravetat des de l’actual punt d’abocament fins a l’obra d’arribada de l’EBAR (estació de bombament d’aigües residuals), la construcció de l’EBAR, també de la impulsió i canonada per gravetat fins a l’arribada a l’EDAR, la pròpia depuradora i tots els elements necessaris per la integració amb l’entorn.

Per tirar endavant amb les obres s’hauran d’expropiar 15.276 metres quadrats, uns altres 2.192 quedaran afectats per la servitud de pas d’aqüeducte, 2.351 de pas de la línia elèctrica aèria i 367 de la soterrada, a més de l’ocupació temporal de 9.975. Per fer front a les indemnització s’ha previst una partida de 285.598,29 euros.

Comentarios
Multimedia Diari