Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Secciones
Canales
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Un any per homenatjar el poeta Rector de Vallfogona

Entre les activitats previstes destaquen el tribut popular que es farà
al seu poble natal i tres exposicions sobre la seva vida i obra

| Actualizado a 27 enero 2023 07:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Any Rector de Vallfogona se celebrarà per commemorar els 400 anys de la mort de Francesc Vicent Garcia, una figura literària que va ser el principal model poètic en català durant quasi tres segles. L’Any Rector de Vallfogona vol situar l’autor entre els noms més cèlebres de la història de la poesia catalana i aconseguir que es pugui llegir.

L’acte institucional d’obertura se celebrarà durant el mes de febrer al Palau de la Generalitat amb un programa especialment dissenyat pel comissari, el poeta Josep Pedrals. La Institució de les Lletres Catalanes (ILC) ha organitzat diversos actes relacionals, entre els quals destaquen el Dia Mundial de la Poesia, per al qual ha estat triat un poema de Francesc Vicent Garcia. El Rector també serà present a Lletres al Parlament o Lletres als Ferrocarrils, amb el bateig d’una unitat de tren amb el nom de l’autor.

Tot i ser recomanació habitual a batxillerat i lectura imprescindible en els estudis de Filologia Catalana, actualment és impossible trobar cap edició de l’obra de Francesc Vicent Garcia. Per això, a banda de la publicació de diferents treballs de l’autor, una de les fites més significatives serà l’edició comentada de l’obra completa del Rector de Vallfogona en tres volums.

Els volums apareixeran amb l’ortografia regularitzada a partir de les normes actuals, però respectant les característiques de la llengua de l’autor. Es tracta d‘una edició anotada i comentada que permetrà descobrir, entendre i gaudir l’obra del Rector de Vallfogona.

L’Ajuntament de Vallfogona de Riucorb, amb el suport del Departament de Cultura, prepara un homenatge popular pel 2 de setembre. L’acte serà nocturn i homenatjarà també als habitants, que al llarg de quinze generacions han mantingut viva la memòria i el llegat cultural del poeta.

Tres exposicions de la seva obra

La primera de les exposicions és una mostra divulgativa per despertar l’interès cap a la figura de l’autor i la seva obra. La ILC i el Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya produiran diverses còpies que faran itineraris arreu del territori.

Per la seva banda, la Biblioteca de Catalunya i el Museu d’Història de Catalunya acolliran exposicions sobre el Rector. En el primer cas, és una exposició de manuscrits i impresos de l’autor. Pel que fa el Museu d’Història, la mostra serà de mitjà format i podrà visitar-se a Barcelona entre el febrer i l’abril del 2024.

També itinerarà per la Xarxa de Museus de la Generalitat de Catalunya a Lleida, Girona, Tarragona, Tortosa, Vic i Santes Creus. Clubs de lectura, jornades acadèmiques i presència internacional i a l’àmbit educatiu

Durant l’Any s’oferiran jornades pedagògiques i material per a docents, congressos universitaris i actes acadèmics arreu del Principat i la Catalunya Nord.

Per la seva banda, en l’àmbit internacional, l’Institut Ramon Llull ha dissenyat diferents accions com ara una antologia traduïda, accions performatives o iniciatives poètiques, entre d’altres iniciatives.

La Universitat Catalana d’Estiu reservarà un espai al Rector de Vallfogona, i també ho farà la Universitat de Girona amb el Congrés universitari “Francesc Vicent Garcia (1579-1623) en el context barroc: edició, interpretació i recepció de la seva obra literària”.

Comentarios
Multimedia Diari