Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Un àpat entre la noblesa i la reialesa de Montblanc

Recreació. Uns plats que se servien fa quasi mil anys, com sopa de farigola i bacallà amb mel, van ser el menú ahir del Sopar Medieval, al qual van assistir 380 comensals

| Actualizado a 03 mayo 2022 11:24
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

¿Cree que se debe proteger el catalán en las escuelas?


No

Temas:

Una església que es va començar a aixecar el segle XXIII, uns vestits d’època, uns àpats cuinats com fa molts segles –tot i que alguns han perdurat al llarg del temps– i uns plats i gots de terrissa, sense cap cobert. Aquest és l’ambient que es va poder veure ahir al vespre a l’església de Sant Francesc en el recuperat Sopar Medieval, un acte que, quan es van posar a la venda els tiquets, en menys de mitja hora es van vendre tots, comenta al Diari una de les organitzadores, Alba Bulló. Ella, junt amb cinc joves més –tres d’elles també dúcties i dues ho van ser–, porten preparant la vetllada des del setembre.

Mitja hora abans de l’àpat s’obren les portes de l’església. Les dones de l’Associació Medieval encarregades del vestuari a la porta per vigilar que tothom que acudeix va vestit adient per a l’ocasió. En cas no ser així, se li dona l’opció de canviar-se i l’entitat els proporciona algun tipus de tela o vestit. Mentrestant, les rondes trobadoresques recorren el municipi en comitiva per anar a buscar casa per casa, els representants de les cases nobles (Gené, Vilafranca, Alenyà i el veguer) així com els reis. I els trobadors, davant de cada immoble dels senyors, llegeixen un verset.

Quan totes les cases nobles estan a la comitiva enfilen cap a l’església de Sant Francesc, on fan una entrada sonora. A l’interior, bona part dels assistents ja estan a la seva taula, unes taules molt llargues. El lloc que correspon a l’altar està preparat per als senyors, també el cavaller Jordi –en aquest moment encara no és Sant– i la princesa.

El sopar està a punt de ser servit als 380 comensals. Ha estat cuinat pel restaurant el Molí, de la capital de la Conca de Barberà. Avui el menú està format –així ho diu el pergamí que cada comensal troba al seu lloc– per sopa de farigola, bacallà amb mel, costelles de porc i de postres, pastissets de Montblanc, acompanyat de ratafia. I per beure, vi i aigua. Els assistents disposen de plats i gots de terrissa, res de coberts. La sopa no es menja, es beu. I el bacallà i la carn s’agafa amb la mà. Això sí, al mig de les taules hi ha unes cassoletes amb aigua i llimona per netejar-se els dits.

Amb espectacle

Però no es tracta només d’un sopar, sinó que mentre els comensals van menjant assisteixen a diferents espectacles. No falta els balls de les dúcties i de les faranduleres, ni tampoc les acrobàcies. Aquesta nit toca també falconeria –amb Cetreros de Valporquero, que faran exhibicions públiques també avui i demà a la plaça de Sant Francesc–, amb una àliga que demostra les seves habilitats en un recinte tancat. El foc està present amb les dàdives, un grup de noies que juga amb les flames.

En aquesta edició hi ha un assistent especial, Hassan. És un moro invitat pel rei al que porta un regal molt especial: les moratelles. Al final, cap a quarts de dues de la matinada, nobles i donzelles ballen al final del sopar peces com ara polques, abans de tornar a casa.

Comentarios
Multimedia Diari