Un programa de voluntariat ajuda a la inserció social de joves extutelats a Valls

A través de converses i passejades per la ciutat, es treballa l’idioma, la cultura o altres aspectes del dia a dia

18 julio 2021 17:50 | Actualizado a 19 julio 2021 10:03
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Durant els darrers sis mesos l’Anselm Crusells i en Ridouan han compartit una hora i mitja setmanal mantenint converses i intercanviant inquietuds. Crusells és professor d’institut jubilat que es va apuntar a un programa de voluntariat per ajudar persones amb dificultats socials, aprofitant que ell ve del món de l’ensenyament. En Ridouan és un jove nouvingut de 20 anys extutelat per la Generalitat que viu a Valls i que està buscant feina.

Les trobades amb el noi s’han fet gràcies a una iniciativa per promoure la inserció social i laboral. La mecànica és senzilla. El voluntari es troba periòdicament amb el jove, que alhora és usuari de la Fundació Gentis de Valls, on rep suport en aquest procés. Durant l’estona que passen plegats, el voluntari dona el seu suport emocional amb allò que el noi necessita.

«Un dels objectius també ha estat que el jove tingués un referent», explica l’Anselm al Diari, ja que molts cops tenen manca de figures paternes o maternes, en trobar-se lluny del seu país. «En aquest cas, vaig veure que ell tenia contacte directe i diari amb la seva família al Marroc», afirma el voluntari i «hi havia altres coses a treballar, com l’idioma», apunta. Les trobades han estat sempre al carrer o en espais a l’aire lliure, a causa de la pandèmia. «Amb la mascareta ha estat dificultós, però s’ha de tenir molta paciència i anar fent», expressa l’Anselm.

«Hem anat per Valls, jo pensava un itinerari i li ensenyava coses de la ciutat, com el mercat de la verdura i repassàvem els noms dels aliments en castellà i en català», relata. «Un dia també vam anar a una exposició sobre dones marroquines que feien a l’Institut Estudis Vallencs», recorda.

Amb aquestes activitats el voluntari s’assegura que el jove treballi competències bàsiques i transversals i que assumeixi eines de comunicació i aprengui habilitats per a resoldre problemes i prendre decisions adultes per a la seva vida diària i la figura del voluntari acaba sent quasi la d’un mentor, gairebé un amic.

Un cop acabades les trobades, a mitjans d’aquest mes de juliol, en Ridouan ha millorat aspectes com l’idioma. «Jo volia ensenyar-li coses perquè s’integrés, són nois que no surten de casa, es passen el dia amb el mòbil i he volgut que veiés l’Ajuntament, l’església i fins i tot, el cementiri», assegura l’Anselm. «Ell ha dit que estava content, que li havia agradat l’experiència», afegeix.

Ara que l’acompanyament al jove ja ha finalitzat, l’Anselm no descarta seguir tenint contacte amb ell i «estaria bé si poguéssim quedar un dia per anar a caminar, espero que puguem coincidir», diu. Si no, assegura que li agradaria repetir l’experiència.

Les trobades entre l’Anselm i en Ridouan també han servit al voluntari per conèixer la història del jove, que no ha tingut una vida fàcil fins arribar a la capital de l’Alt Camp, on actualment viu en un pis amb altres joves que es troben en la mateixa situació que ell. «Va arribar en pastera quan era menor d’edat, penso que és una història per a fer un llibre», comenta l’Anselm. La iniciativa del voluntariat sorgeix d’un programa de CaixaBank anomenat ‘Incorpora’. Si el noi ho decideix pot repetir l’activitat després de l’avaluació entre el voluntari i els tècnics de Fundació Gentis.

Comentarios
Multimedia Diari