Per primera vegada dues conselleres reusenques al Govern de la Generalitat

Pere Aragonès, que va prendre possessió ahir com a president de la Generalitat, nomena Tània Verge (ERC), al front de Feminismes i Igualtat, i a Lourdes Ciuró (Junts) per Justícia

24 mayo 2021 20:33 | Actualizado a 24 mayo 2021 22:58
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Per primera vegada en la seva història, el Govern comptarà amb dos conselleres nascudes a Reus.

Els seus noms es van donar a conèixer ahir, quan Pere Aragonès va prendre possessió com a 132 president de la Generalitat. Es tracta de Lourdes Ciuró, nomenada a instàncies de Junts i que dirigirà el Departamente de Justícia. I de Tània Verge, d’Esquerra, que s’encarregarà d’una conselleria de nova creació: la de Feminismes i Igualtat.

Lourdes Ciuró va ser diputada al Congrés entre 2011 i 2019 i és l’actual portaveu de JxCat a l’Ajuntament de Sabadell (Vallès Occidental).
Nascuda a Reus el 1971 i llicenciada en Dret a la UAB el 1994, Ciuró ha exercit d’advocada especialitzada en dret civil i mercantil des d’aquella data fins a 2011.
L’exercici de l’advocacia el va compaginar des de 2007 amb el càrrec de regidora a l’Ajuntament de Sabadell, posició que va abandonar en ser elegida diputada al Congrés dels Diputats, un escó que va ocupar fins a 2019.
A la Cambra baixa, Ciuró va ser portaveu de la Comissió d’Igualtat i portaveu adjunta en les comissions d’Interior, Foment, Sanitat i Serveis Socials, Igualtat i Reglament.
El 2019, va abandonar el Congrés i va ser cap de cartell de JxCat per Sabadell en les eleccions municipals. Actualment exerceix de portaveu del grup al consistori.
La trajectòria política de Ciuró va començar a Convergència el 2003 i posteriorment va seguir al PDeCat i a JxCat, un recorregut que han seguit molts altres militants convergents.
A manera d’anècdota, Ciuró va dedicar la tardor de 2017 des del seu escó al Congrés un tall de mànigues al llavors diputat de Cs Toni Cantó.
El parlamentari va proposar amb ironia no pagar-los el sou als diputats independentistes, els qui per aquelles dates, a causa del moment d’ebullició del procés secessionista, es van absentar en més d’una ocasió de l’hemicicle.
Malgrat els gestos d’incomoditat del seu company Carles Campuzano, assegut en aquell moment al seu costat, Ciuró va declarar posteriorment als periodistes que Cantó «mereixia» aquest tall de mànigues.

Per la seva banda, Tània Verge,  nascuda també a Reus el 1978,  catedràtica de Ciències Polítiques i Socials de la Universitat Pompeu Fabra i exmembre de la sindicatura electoral de l’1-O, serà la consellera de Feminismes i Igualtat.
El 7 de setembre del 2017, en vigília del referèndum unilateral de l’1-O, Verge va ser una de les persones nomenades pel Parlament com a membre de la sindicatura electoral encarregada d’exercir unes funcions anàlogues a les d’una Junta Electoral, encara que van cessar dels seus càrrecs als 19 dies, després que el Tribunal Constitucional els imposés una multa coercitiva de 12.000 euros diaris a cadascun.
L’abril passat, el jutjat penal número 11 de Barcelona va absoldre finalment als cinc membres de la sindicatura electoral de l’1-O, en entendre que no està provat que seguissin exercint després que el Constitucional els advertís del seu deure impedir el referèndum.
A la Universitat Pompeu Fabra, Tània Verge ha dirigit la «Unitat d’Igualtat» entre 2014 i 2021 i ha coordinat també un mòdul d’estudis de gènere. La seva àrea d’investigació principal és precisament la relació entre el gènere i la política, amb especial atenció a les dificultats amb les quals topen les polítiques d’igualtat.

Comentarios
Multimedia Diari