Els castellers reclamen al Govern un protocol per reprendre l'activitat coronavirus

Vilafranca s'ha tornat a quedar aquest any sense la jornada castellera de sant Félix a causa de la pandèmia de la Covid i tampoc s'han pogut aixecar els pilars de 5 de les diferents colles que havien de participar en aquesta jornada

30 agosto 2021 16:45 | Actualizado a 30 agosto 2021 16:47
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La coordinadora de Colles Castelleres ha reclamat al Departament de Cultura de la Generalitat un protocol de mesures anti-Covid que els permeti reprendre la seva activitat, després de la polèmica suscitada per la suspensió de la jornada de sant Félix, que havia de celebrar-se aquest dilluns.

Vilafranca s'ha tornat a quedar aquest any sense la jornada castellera de sant Félix a causa de la pandèmia de la Covid i tampoc s'han pogut aixecar els pilars de 5 de les diferents colles que havien de participar en aquesta jornada perquè, a quatre dies de la celebració, la Generalitat va anunciar que no autoritzava el festeig.

En l'acte havien de participar-hi els Castellers de Vilafranca, la Colla Vella dels Xiquets de Valls, la Colla Joves Xiquets de Valls i la Colla Jove dels Xiquets de Tarragona, que s'havia dissenyat un protocol específic per fer-los amb grups de 50 persones i no amb 25, tal com està establert.

Els grups han decidit que no volien fer cap pilar inferior a 5 a la plaça més castellera i, per tant, el dia de sant Félix s'ha quedat amb la lectura d'un manifest reivindicatiu en la qual el món casteller demana al Govern un pla de reactivació.

No obstant això, sí que han entrat a la plaça de la Vila amb els típics pilars de 4, que han provocat un gran aplaudiment del públic, que ha suportat una intensa pluja.

Cal destacar que els Castellers de Vilafranca ja van fer un pilar de 5 amb 25 persones a l'abril i també aquest diumenge, just un dia abans de sant Félix, que aquest dilluns no s'ha repetit.

L'alcalde de Vilafranca, Pere Regull, ha explicat que la colla local no ha aixecat el pilar de 5 aquest dilluns perquè “o ho feien totes les colles o no es feien pilars”. Regull considera que amb la decisió de no autoritzar els pilars amb 50 persones del Govern "menysprea" la cultura popular i tradicional.

Els responsables de les quatre colles s'han mostrat visiblement molests i enfadats amb la Generalitat, a la qual han demanat un protocol "immediat" per tornar a l'activitat castellera i han subratllat que, davant la cinquena onada, va ser l'únic sector que va parar i asseguren que no poden estar més en aquesta situació o "el món casteller morirà”.

L'Ajuntament de Vilafranca i els administradors dels grups havien elaborat un protocol específic per sant Félix similar al que es va fer a Valls per sant Joan, i que sí va comptar amb l'aval del Govern.

Això implicava que els 50 membres de cada colla participants en la iniciativa havien d'estar vacunats contra la Covid-19 i també haver passat un test d'antígens abans de l'acte.

A més, a tot moment tindrien posada la mascareta, com ja va passar en l'acte per la festa major de la capital de l'Alt Camp, encara que a Vilafranca no s'ha permès.

La Coordinadora de Colles Castelleres ha fet públic un comunicat en el qual demana al Departament de Cultura l'aprovació d'un protocol únic i específic per al món casteller i que es pugui així reprendre l'activitat amb un nombre il·limitat de castellers sempre que es compti amb la pauta completa de vacunació o s'aporti una prova negativa. 

Comentarios
Multimedia Diari