Els partits independentistes i unionistes deixen Tarragona fora de la Mesa del Parlament

L’òrgan de govern de la Cambra, de majoria secessionista, no comptarà amb cap diputat o diputada de la demarcació. En el seu moment va haver-hi dos presidents i un Secretari Primer

12 marzo 2021 17:20 | Actualizado a 12 marzo 2021 17:59
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Més alla d’un anàlisi en clau independetistas/unionista, el centralisme barceloní ha tornat a imposar-se al Parlament de Catalunya. Cap dels membres de la Mesa, el màxim òrgan de govern de la Cambra, serà de Tarragona. Dels nou, set són barcelonins, un de Girona i un de Lleida. El Parlament òbvia que dels 135 diputats i diputades 18 procedeixen de la demarcació (13%) i que Tarragona, amb els seus 816.772 habitants, representa el 10,50% de la població de tota Catalunya (7.780.479, segons dades de l’INE a 1 de gener de 2021).

En la passada legislatura, el Secretari Primer (el quart càrrec de més importància després de la presidència i les dues vicepresidències) va ser Eusebi Campepadrós. Carme Forcadell, de Xerta, i Ernest Bernach, de Reus, van ser presidents en el seu dia. Tarragona perd influència. De nou.

Com estava previst, Laura Borràs, de Junts per Cat, ha estat escollida presidenta. Ha obtingut 65 vots, insuficients per ser proclamada en primera votació per majoria absoluta: li han donat suport JxCat i ERC, però no la CUP, que no ha volgut donar-li un «xec en blanc», després d’expressar objeccions per la causa judicial que arrossega en el Tribunal Suprem per presumptes irregularitats en contractes durant la seva etapa al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes, per la qual cosa podria ser inhabilitada.

La CUP ha votat el seu candidat, Pau Juvillà, en primera votació i en blanc en segona votació, si bé ha cedit un dels seus nou vots a Borràs, en una simbòlica concessió al diputat de JxCat Lluís Puig, resident a Bèlgica i que no va poder delegar el seu vot. En segona votació, Borràs ha tingut prou amb 64 vots per ser proclamada, amb majoria simple, nova presidenta de la cambra.

A més de Borràs, formen part de la nova Mesa Anna Caula (ERC-Girona) com a vicepresidenta primera, Eva Granados (PSC-Barcelona) com a vicepresidenta segona, Ferran Pedret (PSC-Barcelona) com a secretari primer, Jaume Alonso-Cuevillas (JxCat-Barcelona) com a secretari segon, Pau Juvillà (CUP-Lleida) com a secretari tercer i Ruben Wagensberg (ERC-Barcelona) com a secretari quart.

En la seva primera intervenció, trufada de paraules de reconeixement cap a l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell però sense cap esment al seu immediat predecessor, Roger Torrent, Borràs ha fet una crida a «treballar per recuperar la dignitat d’aquesta cambra i concedir-li la rellevància política que li correspon».

«És el nostre deure mantenir la inviolabilitat d’aquest Parlament, la seva independència, no permetent ingerències dels altres poders, ni de l’executiu ni del judicial», ha subratllat Borràs, qui ha assenyalat que aquesta legislatura «ha de marcar un punt d’inflexió en l’avanç cap a la independència de Catalunya».

Comentarios
Multimedia Diari