Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Secciones
Canales
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Aragonès exigeix a Sánchez que Catalunya fixi aquesta legislatura les condicions per a un referèndum si vol ser investit

El president assegura que l’amnistia és “inevitable” i que en els propers mesos rebrà Puigdemont i Rovira a Palau

26 septiembre 2023 12:16 | Actualizado a 26 septiembre 2023 12:18
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha exigit al secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, que si vol tornar a ser investit president espanyol, durant la nova legislatura espanyola (2023-2027) Catalunya ha de fixar les condicions per celebrar un referèndum. Així ho ha remarcat durant l’inici del seu discurs en el marc del debat de política general, aquest dimarts al Parlament. Aragonès ha avisat així al president espanyol en funcions, i candidat socialista, que cal un “compromís ferm per trobar i acordar la via” perquè la ciutadania decideixi el seu futur. El president ha assegurat que l’amnistia és “inevitable”, i que en els propers mesos espera rebre Carles Puigdemont i Marta Rovira al Palau de la Generalitat.

“Cal que el proper govern de l’Estat obri aquesta porta, i cal que Sánchez en prengui nota”, ha subratllat Aragonès. El president ha insistit d’aquesta manera que, si vol ser investit, Sánchez ha de permetre que Catalunya fixi les condicions, abans d’acabar el 2027, per a un referèndum.

Aragonès ha asseverat que, en els propers 4 anys, s’ha de “trobar la fórmula” per resoldre el conflicte polític amb l’Estat. “Per mi aquesta és la condició que l’independentisme ha de posar damunt la taula”, ha manifestat.

El cap de l’executiu ha repetit que el futur president espanyol s’ha de “comprometre” a “trobar la via” perquè la ciutadania de Catalunya voti: “S’ha d’arribar a un acord sobre les condicions en què Catalunya ha de poder decidir sobre la independència”.

En aquesta línia, Aragonès ha reivindicat la seva proposta d’Acord de Claredat -que va presentar ara fa un any, al debat de política general del 2022-, com a eina per resoldre el conflicte a partir d’un referèndum.

“Rebré Puigdemont i Rovira a Palau”

El president de la Generalitat ha tornat a donar per feta l’amnistia, i ha subratllat que serà “inevitable”: “Passarà. Estic convençut que serà una realitat”, ha insistit Aragonès que ha reiterat que és una “condició indispensable” de part de l’independentisme.

El cap del Govern ha afirmat que, en els propers mesos, espera poder rebre a Palau l’expresident Puigdemont, eurodiputat de Junts (exiliat a Bèlgica), i la secretària general d’ERC, Marta Rovira (exiliada a Suïssa), així com la resta d’exiliats i exiliades.

“Els podré rebre perquè seran lliures després de 6 anys d’exili. Posarem fi a 6 anys de patiment i a 6 anys de repressió”, ha apuntat Aragonès.

Ha remarcat que l’amnistia culminarà amb l’arxivament de totes les causes contra l’independentisme encara obertes, i amb la fi de la “causa general contra l’independentisme”. “Això passarà. Per molts que alguns s’alterin i s’indignin, l’amnistia és un fet”, ha repetit.

Aragonès ha apuntat que el conflicte de sobirania no és de “convivència” ni “d’encaix” o “acomodació”, i que per tant no es pot resoldre parlant de “retrobament”, o amb “bones paraules” ni un “tarannà més obert”. En aquest sentit, ha reclamant “valentia, decisió, generositat i democràcia” a l’Estat.

Comentarios
Multimedia Diari