Cada català va reciclar 18,5 quilos de plàstic, un «rècord històric»

El territori va recollir més de 261.700 tones d’envasos durant l’any passat, un 3,3% més

| Actualizado a 11 abril 2019 08:49
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Cada català va reciclar 18,5 quilos de plàstic, llaunes i brics durant el 2018, i 24,9 quilos d’envasos de paper i cartró durant el 2018, que s’ha convertit en un rècord històric», segons les dades d’Ecoembes que va aportar el director territorial, Jordi Pietx. Catalunya va reciclar 261.701 tones d’envasos durant l’any 2018, la qual cosa representa un 3,3% més que l’any anterior, gràcies a la col·laboració i el compromís ciutadà, va destacar Pietx, acompanyat del director de l’Agència Catalana de Residus (ARC), Josep Maria Tost. 

Les xifres relacionades amb els envasos de plàstic i cartró constaten que la comunitat continua fent passos cap a una societat «cada vegada més compromesa amb l’economia circular», va subratllar Pietx. «Els contenidors es van omplir més que mai aquest 2018 amb 24,9 quilos per ciutadà en el contenidor blau -un 19,1% més- i 18,5 quilos per ciutadà en el groc -un 13,5% més-», va destacar, i alhora va constatar que el compromís de la societat catalana amb el reciclatge és indubtable. 

 Les dades generals responen als envasos de contenidors a peu de carrer de gestió municipal, però també a les recollides comercials complementàries i privades al marge, que tenen lloc als camps de futbol, estacions de tren, aeroports i concerts. 
 El descens de les recollides en aquests àmbits complementaris als que lideren els ens municipals va llastrar el creixement general de recollida d’envasos a Catalunya, que s’ha situat en el 3,3%, el segon augment més alt de l’Estat, seguit de la Comunitat Valenciana. Pietx va situar en més del 80% el nombre d’envasos de plàstic que van posar en el mercat les grans empreses i que són reciclats, la qual cosa contrasta amb el 40% exhibit per l’ARC en dades del 2017 el juny de l’any passat, a causa del tipus de materials recollits, va observar Tost. 
Hàbit disparat
Tanmateix, el director de l’ARC va demanar un registre nacional de tots els envasos que es posen en el mercat, perquè la tecnologia ha de poder permetre-ho, va defensar. «L’any passat, l’hàbit diari de reciclar es va disparar a Catalunya i alhora es va consolidar el model actual de reciclatge, un model que suma, que implica i involucra tothom i en el qual els ciutadans confien», va ressaltar Pietx. 

A Catalunya, estan operatius 37.460 contenidors grocs i 35.078 contenidors blaus, de manera que s’ha aconseguit una xifra total de 72.538 iglús de reciclatge, a més de totes les entitats que es dediquen a fer recollida porta a porta d’envasos a 178 municipis catalans. 

Comentarios
Multimedia Diari