El Congrés aprova la Llei de seguretat ciutadana només amb els vots del PP

Fernández Díaz demana als crítics amb les devolucions en calent que donin la seva direcció per "enviar-los" els immigrants

| Actualizado a 20 mayo 2017 21:38
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Congrés dels Diputats ha aprovat aquest dijous amb els únics vots del PP (181 sí, 141 no) la Llei de Seguretat Ciutadana, que reforma la Llei 'Corcuera' de 1992 i, entre altres, tipifica com a infracció les manifestacions no comunicades davant institucions com el Congrés, el Senat o els Parlaments, i estableix un mecanisme per fer legals les anomenades "devolucions en calent" a la frontera de Ceuta i Melilla. El ministre de l'Interior, Jorge Ferández Díaz, ha rebutjat les crítiques dels qui qualifiquen la norma com a "Llei mordassa", a qui ha acusat d'actuar "de mala fe i amb ignorància". Tots els grups de l'oposició hi ha votat en contra i s'han compromès a derogar la norma quan governin.

 

La polèmica també ha acompanyat la discussió del projecte de Llei al Congrés on tots els grups de l'oposició han expressat el rebuig a la norma. Els diputats de l'Esquerra Plural ho han fet mostrant una mordassa i posteriorment el president, Jesús Posada, ha expulsat membres del col·lectiu 15-M que protestaven des de la tribuna de convidats, uns gests que ha estat qualificats de "numeret" per part dels populars.

 

Finalment s'ha aprovat el dictamen del projecte que es va aprovar el 25 de novembre a la Comissió d'Interior. El text es debatrà ara al Senat i tornarà al Congrés només en el cas que la cambra alta hi introdueixi alguna modificació.

 

El punt de la llei que ha generat més debat és una esmena que el PP va introduir en comissió per regular i legalitzar les "devolucions en calent" a les fronteres. Els ministres de l'Interior i de Justícia, Jorge Fernández Díaz i Rafael Catalá van assegurar que amb aquesta mesura es vol superar la "inseguretat jurídica" amb què es duen a terme actualment aquest tipus de devolucions per part dels membres de la Guàrdia Civil i la Policia. El mateix PP va suavitzar el text inicial per establir que només es podran fer quan els immigrants intentin passar "en grup" superant les tanques.

 

L'oposició ha assegurat que aquest punt vulnera la Carta Europea dels Drets Humans i nega a aquestes persones els drets que l'Estat concedeix a totes les persones que es troben al seu territori. Per contra, els populars han recordat que ja van rebaixar la pretensió inicial d'encabir-hi totes les situacions i finalment s'aplicarà només quan es produeixin salts "en grup".

 

Fernández Díaz: "Que ens donin la direcció i els enviarem aquestes persones"

En paral·lel al debat, i en manifestacions als passadissos del Congrés, el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, ha defensat els contingut s de la llei i ha respost a les crítiques de les institucions espanyoles i europees -més de 100 ONG- a aquest punt proposant que li donin "una direcció" per poder "enviar" els immigrants on "a aquesta pobra gent" se'ls doni "manutenció i treball".

 

Sancions per protestar o no mostrar el DNI

La Llei endureix les sancions per qüestions relacionades amb les protestes al carrer. Per exemple, multa amb fins a 30.000 euros accions com negar-se a mostrar el DNI a la Policia quan aquesta ho requereixi, enregistrar imatges d'antidisturbis colpejant manifestants, impedir un desnonament o insultar la policia. També considera un agreujant participar en manifestacions amb la cara tapada.

 

També té elements novedosos com una rebaixa a falta llei la pràctica d'ampollades a la via pública -els infractors podran rebre una multa de fins a 600 euros- i considerar com a infracció la petició de serveis sexuals al carrer, en comptes de l'oferta. També es castiga amb 600 euros la venda 'top manta' o l'abandonament d'animals.

Comentarios
Multimedia Diari