El món casteller espera realitzar 13.000 construccions en 1.200 actuacions el 2015

El nombre de castells de vuit que coronats el 2014 és el doble del de fa sis anys

| Actualizado a 22 mayo 2017 18:08
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La temporada castellera ha arrencat aquest any amb més de 94 colles, 14 en formació, i més de 12.000 castellers en actiu. La Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC) calcula que l'any es tancarà havent portat a plaça més de 13.000 castells en unes 1.200 actuacions i actes amb presència castellera. Des de principis d'any, ja s'han aixecat 2.040 castells, un 10% més que el mateix període de l'any passat. El creixement no és només quantitatiu, sinó també qualitatiu, ja que el nombre de castells de vuit que es coronen és el doble del de fa sis anys. L'increment de colles fa, segons la CCCC, "més necessària que mai" la prevenció de lesions per caigudes treballant per mantenir-ho entorn al 3%.

L'any 2009 es van aixecar 6.720 castells, mentre que l'any passat la xifra es va quasi doblar, assolint les 12.493 construccions. La popularització i el creixement del nombre de colles castelleres fa que sigui "més important que mai" la prevenció de lesions. Així, actualment, el percentatge de caigudes es va tancar l'any passat en un 3%, després d'una caiguda progressiva els últims anys.

Concretament, l'any 1995, les caigudes suposaven un 7,5% del total de castells aixecats, una xifra que en sis anys s'ha reduït a la meitat, segons dades de la CCCC. En aquests quatre primers mesos de l'any, els de menys activitat, l'índex de caigudes ha estat del 2,2%.

Aquestes dades coincideixen amb l'obligatorietat, al setembre, que el pom de dalt (anxaneta, acotxador i dosos) de les colles castelleres universitàries utilitzin sempre casc, com ho fan la resta de colles castelleres. D'aquesta manera, es tanca un cicle iniciat fa 10 anys per trobar un casc que s'adaptés al món casteller, que s'ha anat implantant progressivament.

Així mateix, la CCCC impulsarà una edició en versió vídeo del fulletó 'Fem pinya' per insistir en l'aposta per la seguretat activa.

 

Més colles i castells de més dificultat

L'increment substancial del nombre de colles castelleres els darrers anys ha suposat, també, una major qualitat en els castells. Si es prenen com a mesura el nombre de castells de vuit aixecats, l'any 2009 se'n van coronar 412, mentre que l'any passat van ser 817. La temporada passada es van descarregar 208 castells de nou pisos per part de dotze colles, mentre que se'n van carregar sis de deu i només un va ser possible descarregar-lo.

Segons la CCCC, no és una tendència "conjuntural, sinó estructural", motivada pel fort interès que suscita el món casteller.

Josep Maria Cortès, president de la CCCC, no augura "cap castell especial" durant aquesta temporada, malgrat que reconeix que cada any hi ha alguna "sorpresa" que les colles en actiu es "reserven" per presentar durant l'any. Això sí, es mostra convençut que es tornarà a superar el "rècord" registrat l'any anterior.

En aquesta línia, Cortès ha volgut deixar clar que entre les colles no s'estableix cap competició i, per això, considera "impossible" fer una previsió de les construccions de gammes extra que s'aixecaran, en una temporada que, any rere any, s'allarga per davant i per darrera i que permet veure castells tots els mesos de l'any.

Comentarios
Multimedia Diari