El Port de Tarragona rebrà més d'una vintena de creuers en els propers dos anys

La instal·lació portuària va tancar el 2014 amb un tràfic de 31,9 milions de tones i un benefici de 5,3 milions d'euros

| Actualizado a 22 mayo 2017 18:07
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Port de Tarragona té confirmats vuit creuers aquest any i catorze el 2016 amb una previsió de transportar més de 17.000 passatgers. A més, l'atemptat a Tunísia comportarà que el Costa Favolosa, amb capacitat per a 3.800 persones, també faci una escala a la ciutat. Així ho ha confirmat aquest dimarts el president del Port, Josep Andreu, durant la presentació dels resultats de 2014. El passat exercici, el Port va moure 31,9 milions de tones i va obtenir un benefici de 5,3 MEUR. Amb un increment del 13,6%, la instal·lació tarragonina va ser la que més va créixer al Mediterrani. Enguany, les previsions apunten que mantindrà la tendència i que repuntarà un 3,5%, fins a assolir els 33 milions de tones.

El Port de Tarragona es va situar l'any passat com la cinquena instal·lació de l'Estat amb un tràfic de 31,9 milions de tones. L'augment va ser del 13,62%, el segon més important de l'Estat en termes percentuals, i va anar acompanyat d'un benefici de 5,3 MEUR i una xifra de negoci de 49,1 MEUR. Després dels mals resultats de 2013 en el tràfic de carbó i cereal, el sector dels sòlids a lloure es va recuperar més d'un 30%. En termes absoluts, les exportacions van representar 7,8 milions de tones -un 8,6% més-, i les importacions uns 23,7 milions de tones un 15% més-.

Segons ha apuntat el president de l'Autoritat Portuària, Josep Andreu, durant el primer trimestre d'aquest any 2015 ja s'ha acumulat un tràfic de 8,25 milions de tones -un augment del 7,9%- i els bons resultats del mes d'abril situen el creixement anual per sobre del 10% durant el primer quadrimestre. Les expectatives de cara a aquest exercici, però, són més moderades, i s'estima assolir un augment del 3,5%, amb un tràfic de 33 milions de tones.

El Port de Tarragona preveu realitzar inversions per un import de 30,1 MEUR. Les actuacions ferroviàries per electrificar i adaptar a l'ample europeu les línies fèrries que connecten amb l'estació intermodal rebran una injecció de 5,8 MEUR. Tot i això, Andreu s'ha mostrat "decebut" i "preocupat" amb Foment pels retards en la implantació del 'tercer fil', ja que no disposar-ne resta competitivitat al Port i ha provocat que empreses com Daimler descartessin instal·lar-se a Tarragona, segons ha recordat. En aquesta línia, també ha reivindicat l'autovia A-27, tot i que ha admès que quan s'acabi fins a Valls ja permetrà enllaçar amb l'AP-2.

Una altra de les inversions destacades recau en la urbanització i la construcció dels accessos a la futura Zona d'Actuacions Logístiques (ZAL), amb 2,1 MEUR. Andreu s'ha mostrat confiat que la Direcció General d'Urbanisme aprovi definitivament el projecte, presumiblement pels volts de la tardor. L'Autoritat Portuària també destinarà 4,5 MEUR a estructures i urbanització, 3,9 MEUR a nous edificis i remodelacions o 4,5 milions a sistemes de protecció, seguretat portuària i contra incendis.

El president del Port ha avançat també que, a finals de maig o durant el mes de juny, es traurà a licitació la rehabilitació i explotació durant un període de 50 anys de l'antiga seu de la institució, que es preveu destinar a oficines. A més, l'ens treballa en la reforma de l'antic Pòsit de Pescadors, on preveu ubicar les oficines de l'àmbit Port-ciutat i una sala polivalent. Pel que fa a la passarel·la de vianants que salvarà les vies a l'alçada del Miracle, es preveu licitar-la al juliol perquè les obres puguin iniciar-se a l'octubre.

 

Aposta pels creuers

El Port de Tarragona preveu rebre enguany vuit creuers amb 6.800 passatgers. Arran de l'atemptat a Tunísia finalment també s'hi sumarà, al setembre, el creuer Costa Favolosa -de l'empresa Costa Cruceros- amb una escala que portarà a la ciutat 3.800 turistes més. De cara a l'any que ve, es preveuen 14 creuers amb un total de 10.500 passatgers. Unes xifres "modestes", ha admès Andreu, però que es valoren com satisfactòries tenint en compte que el Port de Tarragona no juga "la 'champions'" en aquest sector, sinó que vol captar creuers petits i mitjans, d'un màxim de 2.000 passatgers.

Andreu ha apuntat que l'any que ve es començarà a construir el nou dic dels Prats, a prop del pantalà de Repsol, el qual permetrà acollir una terminal de creuers "funcional" i provisional. Actualment el dic mesura 400 metres i s'ha de perllongar prop de 900 metres més amb l'objectiu de tancar el Port. Aprofitant aquesta prolongació, s'habilitarà una terminal de creuers en una esplanada de nova creació, a l'espera d'una futura inversió definitiva al costat del Port Esportiu, que és molt més costosa.

Amb l'objectiu de potenciar la captació d'activitat creuerística, el Port ha contractat la consultora BA_Europa, la qual està realitzant una avaluació del mercat de creuers i, posteriorment, assumirà el desenvolupament tècnic del futur moll de creuers provisional als Prats. Andreu ha explicat també que l'Ajuntament de Reus s'ha incorporat a la 'Taula de creuers' i que n'ha sortit BCN World. Tot i això, s'ha mostrat confiat que, quan el projecte tiri endavant, els inversors que hi participin s'impliquin activament en l'ens de promoció.

Comentarios
Multimedia Diari