El silenci de Tortosa a mitjanit

Dijous Sant, a les dotze de la nit, la capital ebrenca va veure desfilar pel seu centre històric la processó del Silenci, amb un públic emmudit pel mateix cerimonial d\'un acte tan solemne

| Actualizado a 22 mayo 2017 21:17
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

¿Cree que se debe proteger el catalán en las escuelas?


No

Este Nàstic no tiene cara de play off. Lo cierto es que no la ha tenido durante las últimas semanas porque a la hora de la verdad no ha sacado a relucir la personalidad necesaria para un equipo que quiere estar arriba.

Dijous Sant, a les dotze de la nit, va tenir lloc, com cada any des del 1996, la processó del Silenci, que va fer un recorregut per tot el centre històric de la capital ebrenca.

Gairebé encara sonaven els quarts anunciant la mitjanit, que la processó ja va posar-se en marxa a la plaça de la Immaculada de Tortosa. Ningú, ni els participants ni el públic, s’atrevia a trencar el silenci, l’autèntic protagonista de la nit, perquè el dia que donava pas era el de Divendres Sant, mort de Jesucrist.

Al solemne acte hi van participar fins a 500 vestes de deu confraries, que desfilaven a pas serè i calculat, per un recorregut que comprenia tot el barri de Remolins, la zona del voltant de la Catedral, el carrer de la Rosa, la plaça d’Agustí Querol i el carrer Montcada.

La Creu dels Improperis va encapçalar el pas de les confraries participants: la Confraria Sant Antoni dels Pagesos, Mare de Déu del Roser, la Puríssima Sang, la de Santa Clara, la dels Natzarens de la Passió, el Sagrat Cor de Jesús, Maria Immaculada, la del Sant Crist de la Puríssima, les Cinc Llagues i la Confraria de la Mare de Déu dels Dolors.

L’únic pas que desfila en aquesta processó del Silenci és el del Sant Crist de la Puríssima, portat a mans. Abans de l’any 2004, les confraries acompanyaven els passos de l’Oració de l’Hort, de la Mare de Déu de les Angoixes i del Nostre Pare Jesús de la Passió, però aquell any es va recuperar la idea original.

Dijous nit, les confraries participants i el públic van mantenir-se en absolut silenci, només trencat pels tambors de les bandes de la Confraria dels Pagesos i del Sant Crist de la Puríssima, que anaven retronant pels carrers foscos i estrets, sentint-se ben a prop encara que ja s’haguessin allunyat en la distància.

Les grades de l’absis de la Catedral van ser el punt de més afluència de públic, ocupades en la seua totalitat, i alguns veïns també utilitzaven el balcó de casa com a llotja ben posicionada. Amb tot, va ser una nit encara una mica fresca, i el públic es presentava més dispers, una mica menys nombrós que el de la Processó de la Passió de diumenge de Rams, probablement a causa de l’hora, menys familiar, i de l’inici de les vacances.

Finalment, gairebé a les dos de la matinada, les confraries participants van formar passadís al Crist de la Puríssima que, portat a braços, va entrar a l’Església de la Puríssima del carrer Montcada donant així per acabat l’acte amb els aplaudiments del públic. Aquesta processó l’any vinent complirà 20 anys.

La capital ebrenca compta des de l’any 2009 amb el Centre d’Interpretació de la Setmana Santa, el primer museu de passos català. Obert tot l’any, allà s’hi exposen els misteris o passos que desfilen a les processons.

Final de la Setmana Santa

Per una altra banda, ahir va tenir lloc a les vuit del vespre la processó del Sant Enterrament, que va iniciar-se al carrer de la Rosa, a la plaça de la Cinta, com la Processó de la Passió, i va morir al mateix lloc després de realitzar un llarg recorregut que va abraçar també els carrers comercials i l’avinguda de la Generalitat. Es culminava així la Setmana Santa tortosina d’aquest any.

Comentarios
Multimedia Diari