El temps per obtenir l'estatus de refugiat pot allargar-se fins a 3 anys

Els investigadors denuncien la dilació en els tràmits administratius per obtenir l'estatus de refugiat

| Actualizado a 29 marzo 2019 10:14
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

¿Cree que se debe proteger el catalán en las escuelas?


No

Este Nàstic no tiene cara de play off. Lo cierto es que no la ha tenido durante las últimas semanas porque a la hora de la verdad no ha sacado a relucir la personalidad necesaria para un equipo que quiere estar arriba.

El temps per obtenir l'estatus de refugiat a Espanya pot allargar-se fins a tres anys, segons constata un estudi del Centre d'Assumptes Internacionals de Barcelona (CIDOB), que analitza els reptes i límits del sistema d'asil espanyol dins la Unió Europea (UE). L'estudi, que forma part d'un projecte d'avaluació de la UE sobre integració i acollida que analitza 14 països europeus, constata que Espanya té un marc legal de protecció internacional "inclusiu i personalitzat", que la situa en "la primera línia europea d'acollida". Tot i així, els autors de l'informe, els politòlegs Elena Sánchez-Montijano i Francesco Pasetti, consideren a l'estudi que, en la pràctica, les lleis "no s'apliquen", perquè el sistema d'acollida està "infradotat, desfasat i desproveït de recursos".

En aquest sentit, els investigadors denuncien la dilació en els tràmits administratius per obtenir l'estatus de refugiat; per tenir una primera entrevista la persona interessada pot arribar a esperar fins a 7 mesos i la fase d'instrucció excedeix més dels 6 mesos previstos legalment.
Mentre esperen la resolució de la sol·licitud, les persones no tenen dret als serveis que preveu el sistema d'acollida i poden ser expulsades o retornades als seus països en qualsevol moment.

Els investigadors creuen que el problema és "estructural", critiquen la falta de personal format i de recursos en el sistema d'asil i observen que el sistema d'acollida està dissenyat per a un perfil "molt concret" de persones. Pasetti ha explicat en declaracions a Efe que "per rebre l'estatus de refugiat has de demostrar que les teves condicions socioeconòmiques són molt baixes, però hi ha immigrants que potser viuen aquí des de fa temps i queden fora del sistema". 

També ha insistit en ampliar les competències del personal que atén a aquestes persones, ja que  "les víctimes de violència sexual s'enfronten a explicar la seva història una vegada i una altra". "En la pràctica, el sistema espanyol no aconsegueix personalitzar els recursos per a cada persona i, a més, cada any les sol·licituds creixen: l'any passat hi havia 8.000 places disponibles, però es van presentar 55.000 persones", segons Pasetti.

L'estudi, que forma part del projecte National Integration Evaluation Mechanism (NIEM), finançat per la Comissió Europea, recomana una recollida de dades integral sobre el sistema d'asil i un canvi en el marc normatiu que permeti més eficàcia i flexibilitat.
També una millor cooperació entre l'administració central, que considera que "ignora a les autonomies i municipis". 

Comentarios
Multimedia Diari