Els preus baixen cinc dècimes al desembre i fixen una inflació anual de l'-1,4% a la demarcació de Tarragona

La taxa anual de l'IPC se situa en el -0,7% a Catalunya, la més baixa de la sèrie històrica iniciada el 1978

| Actualizado a 22 mayo 2017 11:27
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

¿Cree que se debe proteger el catalán en las escuelas?


No

Els preus han baixat cinc dècimes al desembre i han fixat una inflació anual de l'-1,4% a les comarques de Tarragona, segons les dades de l'IPC que ha publicat aquest dijous l'INE. A tot Catalunya, la inflació ha baixat quatre dècimes al desembre i ha fixat una taxa anual de l'IPC del -0,7%, sis dècimes inferior a la registrada al novembre. Aquesta taxa d'inflació és la més baixa que s'ha registrat un desembre a Catalunya des de l'any 1978, quan comença la sèrie històrica per autonomies de l'INE. Al conjunt de l'Estat, els preus han baixat sis dècimes i han tancat l'any amb una taxa anual de l'-1,0%, la més baixa en un desembre des del 1961, quan comença la sèrie històrica d'aquesta variable.

 

Tot i això, hi hagut taxes anuals d'inflació més baixes, concretament el mes de juliol del 2009, amb una inflació interanual negativa del -0,9%. Aquest desembre, la caiguda dels preus del transport en un 5,8% (especialment la partida de carburants) i de les comunicacions en un 5,7% han estat les protagonistes de la baixada de l'IPC interanual a Catalunya. La resta de partides han mantingut una certa estabilitat i en el cas de l'ensenyament, els preus han augmentat un 1,4%.

 

Al conjunt de l'Estat, el descens del preu del petroli també ha empès a la baixa la partida de transports, que presenta una variació del -5,5%, gairebé quatre punts inferior a la del mes anterior. Els aliments i begudes no alcohòliques també han baixat de preu, amb una taxa que se situa en el -0,3%, cinc dècimes menys que al novembre, igual que l'habitatge, amb una variació del -0,2%, dues dècimes per sota de la registrada el mes anterior, per la caiguda del cost del gasoil per calefacció aquest mes.

 

La inflació subjacent al 0% mostra la influència del petroli sobre els preus

 

Una mostra de la influència del cost del petroli sobre el comportament general dels preus és que a taxa de variació anual de la inflació subjacent (índex general sense aliments no elaborats ni productes energètics) augmenta una dècima fins al 0,0% amb el que se situa un punt percentual per sobre de la de l'IPC general a tot l'Estat. D'altra banda, l'índex de preus de consum harmonitzat (IPCH) al mes de desembre se situa en l'-1,1%, sis dècimes per sota de la registrada el mes anterior. La variació mensual de l'IPCH és del -0,7%.

 

Evolució mensual de la inflació a la baixa

 

Els preus han caigut quatre dècimes a Catalunya entre novembre i desembre, també influïts especialment pel descens del transport (-3,6%), però també del vestit i el calçat (-0,9%). A tot l'Estat, al desembre la taxa de variació mensual de l'IPC és del -0,6%, amb una notable repercussió negativa del preu del transport (-3,4%), i del vestit i el calçat, amb una taxa del -2,0% a causa de les primeres baixades de preus de la campanya de rebaixes d'hivern.

Comentarios
Multimedia Diari