Whatsapp Diari de Tarragona
  • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
    Diari
    Comercial
    Nota Legal
    • Síguenos en:

    La Fiscalia General de l’Estat rebutja rebaixar penes a agressors sexuals

    El ministeri públic, contrari a adaptar les condemnes de forma automàtica en proporció amb el nou marc

    21 noviembre 2022 19:06 | Actualizado a 21 noviembre 2022 19:12
    Se lee en minutos
    Participa:
    Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
    Comparte en:

    La Fiscalia General de l’Estat rebutja rebaixar les penes a agressors sexuals quan la condemna «també sigui susceptible d’imposar-se d’acord amb el nou marc legal». D’aquesta manera, en un decret emès aquest dilluns per unificar criteris d’actuació en l’aplicació de la llei del ‘només sí és sí’, la FGE estableix que el ministeri públic no defensi adaptar les condemnes automàticament als nous mínims si es poden encaixar en la forquilla de penes actual de la norma.

    «S’evitarà l’adaptació automàtica de les penes anteriorment imposades en proporció aritmètica al nou marc punitiu», diu la Fiscalia General de l’Estat després de les polèmiques rebaixes de condemna fetes per alguns tribunals.

    El ministeri públic remarca que «cada procediment haurà de ser analitzat individualment, fugint d’automatismes que impedeixin valorar les concretes circumstàncies concurrents en cada cas».

    «La revisió procedirà quan la pena efectivament imposada excedeixi en abstracte de la que correspondria imposar en aplicació dels preceptes de la nova legislació penal d’acord amb les pautes que s’ofereixen», apunta.

    Amb caràcter general, el decret demana que la fiscalia rebutgi aplicar les «noves modalitats privilegiades de menor entitat» quan en l’execució del delicte «el responsable hagués utilitzat violència o intimidació».

    En aquest sentit, la Fiscalia General de l’Estat apunta que el fet que el delicte d’abusos sexuals derogat «ja preveiés la possibilitat de castigar el fet amb presó o multa» i que el nou article d’agressió «condiciona la possibilitat d’aplicar la modalitat atenuada per raó de la menor entitat a la inexistència de violència o intimidació, permet entendre que en els supòsits mencionats no ha d’admetre’s la revisió amb caràcter general».

    Aplicació de la disposició transitòria

    La FGE avala un dels arguments esgrimits pel Ministeri d’Igualtat en la crítica feta a la revisió de sentències i sosté que, per molt que la norma no inclogui una disposició transitòria del Codi Penal que diu que si la pena imposada amb l’anterior llei entra dins la forquilla actual, no cal revisar-la, aquest precepte està vigent igualment.

    Així doncs, la Fiscalia General de l’Estat conclou que la disposició transitòria cinquena de la reforma del Codi Penal de 1995 «resulta d’aplicació per constituir un criteri interpretatiu plenament consolidat».

    «Per consegüent, per determinar la norma més favorable, l’elecció entre la llei antiga i la nova llei es farà de forma global, en bloc, totalment, sense que sigui admissible i assumible aplicar selectivament disposicions derogades i vigents de forma simultània», diu el decret, que remarca que «les possibles llacunes interpretatives» se supliran conforme a «criteris lògics, històrics i sistemàtics de la norma».

    L’anàlisi en bloc al qual insta implica que quan s’apliqui la norma més beneficiosa al condemnat, en aplicació de l’article 2.2 del Codi Penal, no s’ha de «seleccionar de cada cos legislatiu els concrets preceptes que de forma aïllada afavoreixin al responsable del delicte, rebutjant els que el perjudiquin».

    Comentarios
    Multimedia Diari