'L'art és l'energia que tenim a dins'

Entrevista a Cinta Dalmau (artista i alma mater del taller d'art homònim a Tortosa)

19 mayo 2017 22:34 | Actualizado a 22 mayo 2017 17:59
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

- Va ser difícil arrencar un taller d’art a Tortosa?

- No. Les dificultats dels començaments es rebaixen si els fas amb dedicació i ganes. Feia temps que la idea em voltava pel cap: els mestres d’escola som creadors. Havia tingut un petit estudi a Tarragona, però allà no hauria funcionat tan bé. L’any 2007 vaig obrir el taller amb una exposició conjunta de professors i alumnes de l’Escola d’Art de la Diputació de Tarragona, d’on era alumna de ceràmica des del 2003.

 

- I la resposta local va ser bona?

- Sí, però cal dir que si hem arribat a tenir tanta divulgació és perquè hem sigut un equip i he tingut molt de voluntariat al darrere. Aviat vaig veure que no només podia ser un taller de creació pròpia sinó que s’havia de compartir. Abans el taller era un estudi fotogràfic i vaig reformar-lo per retornar-lo a l’aparença de la casa original. Era un lloc molt adequat, ideal per fer una galeria d’art. Tortosa té molt potencial d’aquest tipus. Al costat hi ha joies arquitectòniques fantàstiques, el Palau Oliver de Boteller, el Montagut, l’Episcopal...

 

- Llavors creus que el valorem prou, l’art?

- Sí, el que passa és que ara el veiem molt amb els mitjans virtuals. I hem d’anar als museus presencialment. L’obra s’ha de veure i, si es pot, tocar.

 

- I per què ens agrada l’art?

- L’art es podria resumir en creativitat i domini de la tècnica. Tots portem l’art a dins. Amb l’art expressem l’energia que tenim a dins, i cadascú ho fa a la seua manera, amb les diferents disciplines. L’art ens fa sentir i ens fa pensar alhora.

 

- Sentir i pensar. Així és complet. 

- Clar. Per exemple, el Guernica de Picasso o El crit de Munch ens fan pensar i sentir. A qualsevol xiquet li farà preguntar-se perquè la figura té aquella expressió, què li passa.

 

- Quants artistes han passat pel taller?

- Des que he obert, més de 50. L’art s’ha de moure. L’objectiu que em vaig proposar era divulgar l’art i la cultura de les Terres de l’Ebre. I esdevenir un punt de trobada per a un debat creatiu. Per això, a banda de les exposicions plàstiques fem el cicle ‘Tortosa, fets i gent’, amb presentacions de llibres, conferències d’història...

 

- Per exemple?

- L’any 2008 vam fer l’any Rodoreda, i ens vam posar en contacte amb la seua fundació, i vam fer un munt de lectures amb escriptors locals. L’any 2009 va ser l’any Albéniz. Intento buscar que les arrels també siguen de Tortosa, i resulta que Albéniz havia sigut alumne de Felip Pedrell. I a través d’Albéniz vam arribar a Joan Moreira i vam presentar lectures teatralitzades, interpretacions de música... L’any 2013: Espriu. 16 artistes plàstics van exposar què els havia transmet l’obra d’Espriu, i Manel Ollé, Manuel Pérez Bonfill i Jesús Massip van dedicar-li sessions.

 

- I no només ets present aquí.

- El 2010 el taller se’m va quedar petit i vaig començar a col·laborar al Museu Terracota de la Galera, i al celler Mas foraster de Montblanc. Després, a la Tarraco Art, i també hem renovat un conveni amb el COAATT. El 2014 també vam obrir un espai a Barcelona, al despatx de l’arquitecte Pere Mora, amb Joan Escudé, Jaume Rocamora, i Joan Antoni Blanc. El pròxim dijous, 18, a les 19.30, Manel Lledós, pintor català a Nova York, hi exposarà. Estem en un punt àlgid i aviat m’agafaré un any sabàtic per formar-me més.

Comentarios
Multimedia Diari