Les exportacions de la demarcació creixen un 23,1% des del 2008

El nombre de companyies exportadores augmenta un 50% durant la crisi i ja hi ha 222 filials del territori a l'estranger

19 mayo 2017 22:33 | Actualizado a 22 mayo 2017 18:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Les exportacions d'empreses del Camp de Tarragona i l'Ebre han crescut un 23,1% des de l'any 2008, un període en què el nombre de companyies exportadores ha augmentat un 50%. Segons ha anunciat aquest dimarts a firaReus el secretari general d'Empresa i Ocupació, Xavier Gibert, en la XXII Setmana de la Internacionalització Empresarial, les empreses tarragonines tenen 222 filials a l'estranger, principalment dels sectors de l'alimentació, la metal·lúrgia, la construcció i el sector químic. Segons un cens elaborat per ACCIÓ, al territori hi ha implantades 241 empreses multinacionals. Amb un volum de 7.000 MEUR, l'any passat Tarragona va ser la segona demarcació catalana que més va vendre a l'exterior.

Durant la inauguració, Gibert ha assegurat que la internacionalització "no és una aposta conjuntural per la crisi, sinó és un model de negoci robust, basat en la qualitat i la competitivitat". El secretari general ha destacat que el conjunt de productes i serveis que les empreses catalanes han venut més enllà de Catalunya supera els 102.000 MEUR, més de la meitat de les quals van més enllà de l'Estat espanyol". "Això vol dir estar competint amb el conjunt d'empreses i països més desenvolupats del món, fet que requereix innovació permanent, producte i servei de qualitat, fet amb talent", ha explicat.

En el marc de la jornada s'ha donat a conèixer que les empreses de Tarragona tenen 222 filials a l'estranger. Principalment són dels sectors de l'alimentació, la metal·lúrgia, la construcció i el sector químic, i estan establertes, per ordre, a Romania, Portugal, Alemanya, França, Itàlia, Brasil i els Estats Units.

També s'ha destacat que, segons un nou cens elaborat per ACCIÓ, a la demarcació de Tarragona hi ha implantades 241 empreses multinacionals que treballen principalment en els sectors de la química, la logística i els transports i l'alimentació. Els principals països d'origen d'aquestes empreses són Alemanya, França, Països Baixos, Estats Units, Itàlia i el Regne Unit.

Pel que fa a les exportacions, les vendes a l'exterior de Tarragona han experimentat un creixement del 23,1% des del 2008, i en aquest període el nombre d'empreses exportadores ha crescut un 50%. Així, l'any passat les exportacions tarragonines van superar els 7.000 MEUR, situant-se com la segona demarcació que més ven a l'exterior de Catalunya. Els principals sectors exportadors de la demarcació de Tarragona són els materials plàstics, els combustibles, els aparells i material elèctric i la química. El 2014 es van registrar gairebé 3.000 companyies que van exportar.

Una setantena d'empresaris de Tarragona s'han reunit aquest dimarts a la Fira de Reus amb directors de les oficines de la Generalitat arreu del món per impulsar els seus projectes d'internacionalització, en el marc de la XXII Setmana de la Internacionalització Empresarial. Així, els directors de les Oficines Exteriors de Comerç i Inversions de la Generalitat a Accra, Moscou, Istanbul, Johannesburg, Lima, Mont-real, Sao Paulo, Silicon Valley, Sydney, París, Pequín i Varsòvia s'han desplaçat a les comarques de Tarragona per assessorar personalment empreses que volen iniciar o consolidar la seva activitat exterior. Els mercats més sol·licitats per les companyies de Tarragona han estat Brasil, Ghana i Rússia.

Pasqual Martí, de l'empresa reusenca Waste and Water Technologies, dedicada a la fabricació de depuradores i potabilitzadores d'aigua amb una tecnologia pròpia i innovadora, ha apuntat que, actualment, treballen en diversos països del centre i sud del continent americà, i que estan obrint mercat a l'Àsia. "Sortir fora comporta invertir, viatjar i tenir contactes. És un procés que necessita temps, però la mentalitat catalana de pensar cap enfora ens ajuda", ha apuntat.

Una altra de les empreses representades en la jornada és Tecnovit, implantada a Alforja (Baix Camp. El director d'aquesta companyia dedicada a l'alimentació i nutrició animals, Albert Juanpere, ha apuntat que, actualment, el 18% de la seva facturació es correspon a l'exportació, i que volen que aquest volum s'enfili al 30%. "Fa tres anys que ens hi hem posat a fons i ara comencem a tenir els primers fruits. Respecte l'any passat hem augmentat vendes i les perspectives són bones", ha destacat. La companyia està implantada en diversos països europeus com ara Polònia, Alemanya, Itàlia, Bulgària, França o Rússia, i ha començat a treballar a Argèlia, Jordània o Egipte, amb l'objectiu d'endinsar-se al mercat asiàtic.

 

La xarxa d'Oficines Exteriors de Comerç i d'Inversions de la Generalitat

El Departament d'Empresa i Ocupació continua impulsant la xarxa de 35 Oficines Exteriors de Comerç i d'Inversions, amb un àmbit d'actuació de més de 90 països. Enguany, l'antena comercial d'Accra canvia a Oficina Exterior i la de Tel Aviv s'amplia amb Oficina Exterior. També s'ha creat recentment l'antena tecnològica de Boston i s'obrirà una nova oficina a Panamà abans de finals d'any.

Pel que fa al 2016, estan previstes les obertures de noves oficines a Belgrad, Teheran, San Francisco -com a ampliació de la presència a Silicon Valley-. Addicionalment, l'antena comercial de Lima passarà a ser Oficina Exterior. Al 2016 també es posaran en marxa quatre noves antenes a Kazakhstan, Kènia, Senegal i Angola. En els últims quinze mesos, les Oficines Exteriors de Comerç i Inversions d'ACCIÓ han donat suport a 45 projectes d'internacionalització d'empreses de la demarcació de Tarragona.

 

La XXII Setmana de la Internacionalització

En el marc de la XXII Setmana de la Internacionalització, a Reus s'ha organitzat una taula rodona amb les empreses Gomà-camps i SP Veterinària. També s'han celebrat les ponències "Logística i finançament: dos elements claus en internacionalització" i "Factors a tenir en compte per exportar des del Port de Tarragona". La XXII Setmana de la Internacionalització se celebra fins divendres a Lleida, Manresa, Girona i Tortosa.

Comentarios
Multimedia Diari