L'Estat preveu acabar 'la pràctica totalitat' de les obres del corredor mediterrani aquest 2015

Gómez-Pomar especifica que aquest termini es refereix al tram Múrcia-València-Barcelona-França

| Actualizado a 22 mayo 2017 18:17
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El secretari d'Estat d'Infraestructures, Julio Gómez-Pomar, ha avançat aquest dimecres que "la pràctica totalitat" de les obres del corredor mediterrani es completaran aquest 2015 i que a partir de 2016 aquesta infraestructura registrarà "un trànsit intens". En un acte sobre el corredor mediterrani organitzat pel diari 'Expansión', Gómez-Pomar ha especificat aquests terminis afectaran "al tram essencial de Múrcia cap amunt i bàsicament de València cap amunt", ja que la connexió amb Almeria es troba en una fase "incipient". El secretari d'Estat ha defensat que el govern espanyol "està assignant molts recursos al corredor mediterrani" i ha xifrat en 5.000 milions la inversió entre 2012 i 2015.

Gómez-Pomar ha assegurat que el corredor mediterrani és "prioritari" pel govern espanyol i que es preocupa pels terminis, "però sobretot per fer-ho bé". També ha defensat que l'actual govern del PP ha estat el primer que "ha actuat de manera decidida en el desenvolupament del corredor mediterrani". El secretari d'Estat ha reconegut que per treure rendibilitat a la infraestructura caldrà millorar la connexió amb els ports i el trànsit de mercaderies per ferrocarril, que actualment està ja connectat amb la xarxa europea, i que registra "una xifra espectacularment baixa".

El responsable d'infraestructures del govern espanyol ha apuntat que la velocitat dels trens de passatgers del corredor mediterrani s'incrementarà un cop es completin les obres en els trams pendents al llarg del litoral mediterrani. En aquests sentit, ha reconegut que les obres del tram central que es preparen per aquest estiu poden afectar la circulació ferroviària i que "ADIF està treballant per minimitzar qualsevol actuació que es faci al corredor executant obres en horari nocturn".

 

Vila desconfia dels calendaris del govern espanyol i no s'aventura a avançar terminis

Per la seva banda, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, que també ha participat en el debat, ha lamentat que la gestió dels governs espanyols sobre el corredor mediterrani "no han estat exemplars". Segons Vila, "ha costat molt i massa prioritzar les infraestructures amb criteris estrictament de rendibilitat econòmica i no política, com la cohesió territorial o la unió de les capitals de província amb trens d'alta velocitat".

El conseller ha criticat que "el cas del corredor mediterrani representa com cap altre la dificultat d'aconseguir l'alineament institucional al costat d'un projecte" i ha recordat que el 2013 la Comissió Europea va advertit l'estat espanyol que no es "distragués" i se centrés en desenvolupar aquest projecte. "Després de dos anys, en fem un balanç agredolç. És un tema cronificat i amb errors històrics de diversos governs anteriors", ha sentenciat.

A diferència de Gómez-Pomar, Vil ha afirmat que "no estic en condicions de dir quan acabaran les obres, ni tan sols de dir quan començaran algunes obres". El conseller ha apuntat que el 40% de la població i l'activitat econòmica d'Espanya es concentren al voltant d'aquest corredor i per això aquest "és un tema que hauria d'haver estat liquidat fa anys. És bo que s'hagi desbloquejat el projecte de desdoblament entre Tarragona-Vandellòs, però ara no puc donar un calendari de quan el projecte estarà enllestit en el tram Tarragona-Castellbisbal".

Comentarios
Multimedia Diari