'Los Hongos', la pel·lícula més guardonada del REC

La direcció del certamen destaca l'èxit de públic, el nivell de tot el palmarès i el creixement qualitatiu de la part més professional

| Actualizado a 20 mayo 2017 21:37
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

'Los Hongos' ha estat la pel·lícula més guardonada del REC Festival Internacional de Cinema de Tarragona. El film s'ha emportat dos premis -el de millor Opera Prima i el del Jurat Jove- i una menció especial del jurat de la crítica. Les altres grans triomfadores han estat 'Viktoria', que s'ha emportat el premi de la Crítica i una menció del jurat internacional; i 'No One's Child', que s'ha posat el públic a la butxaca i rebrà una ajuda a la distribució. Els guanyadors del certamen s'han conegut aquest dilluns després que els tres jurats del festival fessin públic el veredicte durant la cloenda. Tots han destacat l'alta qualitat d'una edició amb molt èxit de públic, més de 3.500 espectadors.

 

Amb xifres de públic lleugerament superiors a les de l'any passat, la catorzena edició del REC tanca caracteritzant-se per un programa de molta qualitat. El seu director, Xavi Garcia Puerto, ha destacat la potència de la selecció de films, cosa que es demostra amb el fet que s'hagin reconegut la meitat de les obres en secció competitiva.

 

"És una selecció que ha fet difícil escollir la millor perquè el programa era farcit de bones pel·lícules". Així ho ha assegurat el membre del jurat internacional i programador de Venècia, Nicola Falcinella. De fet el director del REC ha posat en valor el creixement qualitat de la part dedicada als professionals, que enguany s'ha ampliat amb la nova convocatòria Primer Test.

 

A més, durant els matins també s'han celebrat trobades personals 'one to one' entre programadors internacionals i productors de tot Catalunya i les terceres jornades professionals amb la col·laboració del Servei de Desenvolupament Empresarials (SDE) de la Generalitat i la Tarragona Film Office de l'Ajuntament. També s'han fet xerrades a la URV i projeccions pels alumnes d'instituts.

 

El Jurat Internacional

El jurat internacional ha decidit concedir el premi Opera Prima ex aequo a 'Los Hongos' i 'The Tribe' i una menció especial a 'Viktoria'. "Hem vist 10 pel·lícules de gran qualitat i ha estat fàcil posar-nos d'acord però difícil premiar-ne una de sola", ha assegurat Nicola Falcinella, programador de la Settimana della Critica de Venezia, que ha parlat en nom del jurat, format també per Carlos Marqués-Marcet, director de '10.000 km', i Fernando Vásquez, periodista de Nisimazine i Programador de New Directors, New Films.

 

Falcinella ha explicat que han atorgat el premi a 'Los Hongos', pel "vitalisme i l'energia" d'aquest "retrat d'una amistat i una societat que defuig de tots els clixés". En el veredicte, el jurat destaca "la frescor, complexitat i complicitat profunda en la relació dels personatges" d'una pel·lícula "molt local i a la vegada universal" amb "una estructura narrativa lliure però alhora precisa, que no té por a desviar-se sense perdre ni ser ostatge de la seva pròpia proposta".

 

L'altre premi ex aequo a la millor Opera Prima és per 'The Tribe' per "l'ús de les eines cinematogràfiques amb absoluta precisió i maduresa, especialment en la seva coreogràfica posada en escena i el subtil però radical ús del so". Pel jurat és una reflexió sobre la corrupció i la falta d'esperança de la joventut del país. La menció especial del jurat internacional ha anat a parar a 'Viktoria' per "la seva proposta estètica entre el real i l'imaginari, fruit d'una perfecta simbiosi entre direcció, direcció de fotografia i direcció d'art en la recerca no només de belles imatges, sinó d'imatges justes".

 

El Jurat de la Crítica

El jurat de l'Associació Catalana de Crítics i Escriptors Cinematogràfics ha concedit el Premi de la Crítica a 'Viktoria', de Maya Vitkova, "per la seva capacitat per narrar una faula èpica a la vegada que personal, per una posada en escena farcida de seqüències oníriques que s'integra en un relat ambiciós que descriu les convulsions polítiques al llarg dels anys en un país com Bulgària i per la seva desbordada originalitat i valentia".

 

L'artista visual, escriptora i crítica Marla Jacarilla, que ha llegit el veredicte en nom del jurat, també ha explicat que han decidit atorgar una menció especial a 'Los Hongos' per "la frescor que desprenen la posada en escena i els personatges, per ser capaç d'explicar una història que fuig dels clixés i estereotips i per demostrar que la rebel·lia pot i ha de ser constructiva".

 

El Jurat Jove

El Premi del Jurat Jove ha estat també per 'Los Hongos'. La portaveu del jurat, Núria Oliveras, ha definit el film com "un llargmetratge honest que ens mostra com els valors humans s'obren pas en una complicada realitat cultural, política i social alhora que trenca estereotips, una pel·lícula que dissol barreres geogràfiques mostrant una realitat comuna".

 

Finalment, una menció especial del Jurat Jove ha reconegut la "capacitat de retratar els espais i les relacions quotidianes d'una generació" de 'Las Altas Presiones'.

Comentarios
Multimedia Diari