Mas compareixerà el 9 de febrer a la comissió d'investigació sobre frau fiscal i corrupció política

La majoria de l'oposició preferia que ho fes al març, un cop escoltats els membres de la família Pujol-Ferrusola

19 mayo 2017 23:36 | Actualizado a 22 mayo 2017 11:35
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La comissió d'investigació sobre el frau, l'evasió fiscal i la corrupció política ha citat formalment el president de la Generalitat, Artur Mas, per al proper 9 de febrer. Va ser el mateix Mas el que va plantejar aquesta data a través d'una carta adreçada al president de la comissió, David Fernández. Els vots de CiU i ERC han estat suficients per programar la compareixença per la setmana que ve, tot i que la majoria de l'oposició preferia que Mas s'expliqués un cop escoltats els membres de la família Pujol-Ferrusola. L'expresident Jordi Pujol, la seva dona i el seu fill gran ho faran el proper 23 de febrer i durant les dues següents setmanes ho faran la resta de fills del matrimoni.

 

"Pot haver-hi grups als que els interessi que aquest interrogant es mantingui durant molt de temps. A ERC, no. Que el que hagi de dir ho digui com abans millor. No ens sembla bo per a la institució i el país que l'interrogant es mantingui sine die", ha argumentat el portaveu d'ERC a la comissió, Oriol Amorós. Els republicans, que van forçar ara fa una setmana que Mas hagués de comparèixer, han preferit que ho faci de manera immediata.

 

De la mateixa opinió ha estat CiU. La seva portaveu a la comissió, Meritxell Borràs, ha ironitzat amb el fet que la resta de l'oposició preferís esperar per escoltar Mas, després de tant de temps reclamant-ne la compareixença. "Jo crec que diuen 'com més tard millor' perquè el president ha dit 'com abans millor'", ha opinat.

 

La resta de grups de la cambra, en canvi, haguessin preferit esperar a escoltar Mas a què els membres de la família Pujol compareguessin. L'opinió compartida ha estat que, com a exconseller en cap, exconseller d'Economia i exconseller d'Obres Públiques dels governs Pujol, Mas hauria pogut esclarir els silencis dels Pujol-Ferrusola. El PPC fins i tot ha acusat Mas de voler comparèixer durant el febrer com a maniobra electoralista per allunyar al màxim possible la seva compareixença de les eleccions al Parlament previstes per al proper 27 de setembre.

 

Redefinició del pla de treball

 

La prematura finalització de la legislatura provocarà canvis en el pla de treball de la comissió. La majoria dels grups (tots excepte CiU) tenen clar que no es podran substanciar les 189 compareixences que resten per completar el llistat aprovat pels grups (209 noms en total). ICV-EUiA i CiU han estat els únics en formular una proposta concreta de modificació del pla de treball, tot i que ja fa tres setmanes que Mas va anunciar la data de les eleccions.

 

De fet, el punt principal de la reunió d'aquest dilluns -més enllà de la compareixença de l'exdirector de l'Agència Tributària de Catalunya, Lluís Franco-era precisament el de reformular el pla de treball. L'opinió majoritària és la de reduir el nombre total de compareixents i centrar les tasques, almenys en aquesta legislatura, en el cas Pujol. Una opció amb la què ha estat molt crítica la portaveu de CiU. Meritzell Borràs ha recordat com ERC, ICV-EUiA, C's i la CUP van fer una roda de premsa conjunta per denunciar el veto de noms que, segons ells eren "imprescindibles" per a la comissió. "Fins i tot van amenaçar de marxar", ha indicat. "No devien ser tan imprescindibles", ha afegit, tot insinuant que alguns d'aquests grups ja deuen tenir "escrites" les conclusions.

En la proposta d'ICV-EUiA s'eliminaven les compareixences, entre d'altres, de Baromeu Muñoz i Luis García (Pretòria), els expresidents del govern espanyol, Felipe González i José María Aznar o activistes com Itziar González i Carme García.

 

Si, com ara, es reuneixen un dia per setmana, queden 18 dies hàbils fins el final de la legislatura, segons ha comptabilitzat el president de la comissió. Una situació que fa impossible rebre els 189 compareixents restants. El pla de CiU és el d'ampliar el nombre de sessions per setmana a dos o tres i ampliar també el nombre de compareixents per sessió. Una opció que no ha agradat a la resta de grups, perquè limitaria el temps de preparació de les compareixences per part dels diputats.

 

David Fernández enviarà aquest dimarts als grups una proposta "ampliable" de sessions i compareixents centrada bàsicament en el cas Pujol. Seran els partits els que tindran l'última paraula, previsiblement la setmana que ve a través d'una votació en comissió.

 

Portar a Fiscalia a qui es negui a comparèixer

 

Per segona setmana consecutiva, la comissió d'investigació ha tingut incompareixences importants. En concret, les del director dels inspectors d'Hisenda i el cap de la UDEF. En el cas del primer perquè s'hi ha negat al·legant que els funcionaris i alts càrrecs de l'Estat estan exempts de comparèixer en parlaments autonòmics. Pel que fa al cap de la UDEF perquè no ha recollit la carta adreçada a ell.

 

Tot i l'oposició de PPC i C's, el president de la comissió els hi tornarà a enviar les citacions, però en aquest cas hi afegirà un recordatori: la compareixença és obligatòria i, en cas de no atendre-la, es podrà derivar una denúncia a la Fiscalia per desobediència, tal com reflecteix l'article 502 del Codi Penal.

 

En paral·lel, la comissió ha demanat un informe jurídic als lletrats del Parlament per tenir una base sobre la que argumentar les probables denúncies que la cambra faci a tots aquells que es neguin a comparèixer a partir d'ara.

Comentarios
Multimedia Diari