Prenafeta reconeix va cobrar comissions i que va ocultar al fisc 14,9 milions

L'exsecretari de Presidència de la Generalitat: "Reconec els fets i els accepto tal com estan"

| Actualizado a 23 mayo 2017 09:23
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L'exsecretari de Presidència de la Generalitat Lluís Prenafeta ha reconegut avui en el judici a la trama de corrupció urbanística catalana Pretòria que va cobrar comissions per mediar en adjudicacions públiques i que va ocultar a Hisenda 14,9 milions d'euros.

"Reconec els fets i els accepto tal com estan", ha dit el que va ser un dels homes de confiança de l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol en relació amb la seva participació en les operacions immobiliàries "Niesma" i "Badalona" que va dur a terme la trama corrupta.

A preguntes de la fiscal, l'exalt càrrec de Convergència ha negat haver acudit a polítics de la Generalitat com Artur Mas perquè mediessin en les operacions corruptes, encara que ha dit que el coneixia, igual que a l'expresident català Jordi Pujol, amb qui ha "mantingut sempre" una relació.

L'acusat ha reconegut així, com ja va fer l'exconseller Macià Alavedra, que va cobrar comissions d'entre un 3 i un 4 per cent a canvi d'intermediar a favor d'empresaris que optaven a aconseguir adjudicacions públiques, i ha confessat a més que va blanquejar diners.

Prenafeta ha admès que va arribar a un acord amb Alavedra i amb el cervell de la trama Pretòria, Luis Andrés García "Luigi", per repartir-se les comissions de l'anomenada operació Badalona, relacionada amb la compravenda d'uns terrenys al costat del port esportiu d'aquesta ciutat catalana.

Així, Alavedra, "Luigi" i ell van dividir a parts iguals la comissió que li va lliurar a ell l'empresari immobiliari Lluís Casamitjana, comprador dels terrenys però a qui es va aixecar la imputació en aquest cas. Aquella comissió, ha dit, "era habitual del senyor Casamitjana".

El mateix va passar en l'operació "Niesma", sobre la venda de dues finques a la localitat de Sant Andreu de Llavaneres, on la mecànica va ser la mateixa, ha explicat.

Respecte al blanqueig, ha reconegut que va rentar diners i que tenia dos comptes a Andorra i Suïssa, cap d'ells a nom seu. Els diners que va ingressar en aquests comptes ho va aconseguir, ha argumentat, de les seves tasques d'intermediació amb diverses empreses com Siemens, que no el van contractar, ha aclarit, pels seus contactes.

La Fiscalia demana per a Prenafeta una pena de 6 anys i 10 mesos de presó, al costat del pagament d'una multa de 13,7 milions d'euros per dos delictes de tràfic d'influències i un de blanqueig, però aquesta pena es podria rebaixar després de la seva confessió.

De fet, la fiscal Ana Cuenca li ha preguntat al final del seu interrogatori si està disposat a dedicar tots els seus béns al pagament de la multa, a la qual cosa ha respost que sí.

Comentarios
Multimedia Diari