Pujol Ferrusola diu que les operacions en paradisos fiscals les va fer el seu banc sense el seu coneixement

Nega que fes viatges continuats a Andorra amb la seva exparella Victoria Álvarez per treure o portar-hi diners

| Actualizado a 22 mayo 2017 21:44
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El fill gran de l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol, Jordi Pujol Ferrusola, ha negat aquest dilluns al Parlament que ell operés directament amb comptes en paradisos fiscals, sinó que les operacions les va fer el seu banc sense el seu coneixement. En la seva compareixença, Pujol Ferrusola ha detallat diverses operacions d'algunes de les seves empreses, però ha negat que en cap cas cobrés comissions a empreses per adjudicacions d'obra pública o es beneficiés de forma irregular de contractes públics. Tot i així, l'empresari i inversor no ha entrat en detalls sobre la "deixa" del seu avi perquè primer ho vol respondre al Jutjat d'Instrucció 31 de Barcelona, que l'ha citat com a imputat.

Pujol Ferrusola ha demanat al president de la comissió d'investigació, David Fernández, de poder respondre després de la intervenció de cada diputat, però el representant d'ERC, Oriol Amorós, li ha dit que les regles de la comissió les marquen els diputats i que ell li faria les preguntes una a una. Pujol ha esperat que Amorós fes tota la seva intervenció i ha respost conjuntament i de forma prolongada diverses qüestions.

El fill gran de l'expresident ha reiterat la versió del seu pare sobre l'origen de la deixa del seu avi, i ha assegurat que "els diners mai han estat ni entrat a Espanya". Segons l'empresari i inversor, el seu avi "no creia en el que es feia a Catalunya, no perquè no cregués en Catalunya, sinó perquè li preocupava l'actitud d'Espanya, havia viscut la guerra, no hi confiava". Així, pensava que si Catalunya volia avançar políticament, els seus líders podien ser atacats o perseguits per l'estat, com, segons ell, està passant en l'actualitat.

Sobre els comptes a Andorra ha dit que no sap com es van administrar fins que ell se'n va fer càrrec a partir del 1990. Ha explicat que la relació amb el seu avi era "especial" i probablement va substituir la que ell havia tingut amb el seu pare, Jordi Pujol Soley, i aquest amb el seu pare. "Passejàvem per la ciutat i sopàvem en llocs especials per a ell, m'explicava qui era qui, i m'insistia que la política podia fer mal a la família", ha explicat. I ha afegit que Florenci Pujol no pensava en el seu fill perquè no en volia saber res, sinó en la seva nora i néts. "A la tia Maria, germana de l'expresident, no sé si la va respectar o no, l'avi em deia que no em preocupés per ella", ha afegit.

Pujol Ferrusola ha negat que anés contínuament a Andorra per portar o treure diners, com el va acusar la seva exparella Victòria Álvarez, amb qui només ha estat tres cops al principat pirinenc. I sobre els seus moviments bancaris en paradisos fiscals, els ha atribuït a moviments ordenats pel seu banc, el BBVA, comprador de Banca Catalana, sense el seu coneixement. Així, ha dit que ell va contractar diversos productes financers legals, controlats pel Banc d'Espanya, que el banc feia rendir com i des d'on volia. A més, ha dit que el BBVA l'ha fet fora del banc sense cap firma i sense motiu.

Així mateix, ha negat que hagués cobrat comissions d'empreses que volien aconseguir adjudicacions públiques amb la Generalitat, i tampoc les seves pròpies empreses hi han treballat. Entrant en forces detalls, Pujol Ferrusola ha desgranat les operacions empresarials d'algunes de les seves companyies, que ha assegurat que eren totalment legals. Segons ell, algunes empreses que s'han vinculat a ell no són seves, però les que ho són tenen com a objectiu principal la "dinamització econòmica" tant a l'estranger com a la península Ibèrica.

Sobre la gestió dels diners familiars a Andorra i dels seus diners personals en paradisos fiscals ha dit que donarà explicacions primer a la jutgessa, però ha obert la porta a tornar a comparèixer al Parlament un cop hagit declarat al jutjat.

Comentarios
Multimedia Diari