Quan els petits gestos també són gegants

Llibre. Una illa envoltada de deixalles de plàstic és l’argument de la nova aventura del follet Oriol, una col·lecció de l’il·lustrador Òscar Sardà

01 abril 2020 06:30 | Actualizado a 03 abril 2020 16:04
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L’il·lustrador i autor Òscar Sardà (Barcelona, 1965) presenta una nova entrega de les aventures del follet Oriol. En aquesta ocasió, el personatge de la col·lecció, publicada per l’editorial Barcanova, viatja fins a l’illa llunyana de Tomuku, on viuen els buscadors de perles, i que està envoltada de deixalles de plàstic, que posen en perill la vida dels habitants i la de les espècies animals que hi viuen.

«La col·lecció va arrencar fa més de quinze anys. A partir d’un conte que jo li explicava al meu fill Oriol», explica l’autor. Des d’aleshores, el follet ja suma 22 aventures amb l’illa del plàstic. «Aquesta última aventura me la demanava l’ànima, per intentar aportar un granet de sorra i per conscienciar als més petits de què amb petits gestos podem aconseguir coses gegants, és a dir, podem millorar el món que deixarem als infants», confessa l’il·lustrador.

Amb els valors que sempre es posen de manifest en la col·lecció –recorda l’il·lustrador– «com són la fraternitat, l’amistat i la solidaritat», en aquesta ocasió el protagonista emprèn una aventura transcontinental per solucionar, tal com descriu Òscar Sardà, «el problema d’un escull silenciós que envolta l’illa de Tomuku». És per això que l’autor comenta que «l’argument d’aquesta aventura volia girar al voltant de dues idees: ajudar amb un poble que té una dificultat i enfocar-me sobre el bon curs de la natura i la preservació de la naturalesa, i per extensió del món que ens envolta».

Utilitzant la imaginació, els protagonistes aconsegueixen una solució. Sense desvetllar com acaba l’aventura, l’il·lustrador puntualitza que «té un final obert perquè la feina continua, és a dir, la tasca per millorar el medi ambient és llarga, sostinguda i persistent en el temps».

Les aventures del follet Oriol són per primera lectura. «La col·lecció conté una doble tipografia perquè la canalla pugui llegir el conte d’una forma més bàsica i una altra perquè les famílies puguin acompanyar la lectura dels nens i nenes», explica l’autor. Des de la primera publicació fins a l’actual, el personatge protagonista ha evolucionat. «Al principi, el follet actuava en solitari en la resolució de les seves aventures, però no m’interessava tenir un superheroi que estigués sempre sol davant del perill, aleshores vaig crear un univers al seu costat amb altres personatges, com el Savi Pinatell, o companys de viatge com la Nora. El resultat és un univers de personatges únic», conclou l’autor.

Comentarios
Multimedia Diari