Soraya assegura que respondran a la iniciativa ‘aberrant’ a Catalunya

La vicepresidenta del Govern central diu que l’executiu actuarà de forma immediata així que es tramiti alguna llei de desconnexió

| Actualizado a 31 agosto 2017 11:29
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

¿Cree que se debe proteger el catalán en las escuelas?


No

La vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, va assegurar ahir que l’executiu actuarà de forma immediata quan es tramitin la llei del referèndum o la de transitorietat, i ha considerat que aquesta última és «aberrant».

Sáenz de Santamaría, en declaracions als periodistes al Congrés, va explicar que el Govern central té ja «preparades i previstes» aquestes actuacions contra les dues lleis després que s’hagin anat anunciant des de fa temps i hagi estat ja registrades en el Parlament de Catalunya.

Va insistir que el Govern central fa setmanes que està preparat tant si es pretén tramitar aquestes iniciatives per decret o en un ple. Però amb independència de la resposta del Govern, la vicepresidenta va fer una apel·lació «als mínims principis democràtics» davant la llei de transitorietat. «Aquest és un producte propi d’altres latituds. Que a Espanya amb una democràcia consolidada, algú pretengui constituir una autocràcia en la qual el president de la Generalitat mani sobre tot el Parlament, els jutges i tothom, que dinamiti la divisió de poders i la mínima responsabilitat política, em sembla que és un producte senzillament aberrant», va afegir. A més, va lamentar que hi hagi diputats nacionals que puguin avalar-lo i ha considerat «vergonyós» que un text així es registri en un parlament.

Davant la possibilitat que es pretengui fer el mateix dia l’admissió a tràmit d’aquestes iniciatives, el debat i la convocatòria del referèndum per dificultar el recurs davant el Tribunal Constitucional, Sáenz de Santamaría va recordar que el tràmit de lectura única està suspès per aquest tribunal. De la mateixa manera, va subratllar que qualsevol altre tràmit exigeix que l’oposició faci les seves aportacions i que opini el Consell de Garanties Estatutàries.

Encara que admet que poden estar disposat a saltar-se tot això perquè creu que els dirigents catalans han perdut ja tota «vergonya democràtica», va insistir que si pretenen fer tot en un dia, la resposta també serà immediata. Per a la vicepresidenta, el problema no és l’actuació del Govern, sinó qui li posa la firma a aquestes dues lleis contràries a la Constitució.

Respecte a la hipòtesi que el Govern demani inhabilitar al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, o a qui firmi aquestes lleis, va recordar que ja hi ha quatre responsables polítics catalans que van ser inhabilitats en el seu moment. També que qui ha admès a tràmit algunes iniciatives anticonstitucionals té un procediment obert als tribunals. El que ha tornat a garantir la vicepresidenta és que el referèndum no es celebrarà. 

Per un sobiranisme ‘fort’

El vicepresident català i conseller d’Economia, Oriol Junqueras, va assegurar ahir que Mariano Rajoy parla de respondre amb «proporcionalitat» al desafiament sobiranista perquè «sap que la desproporcionalitat no l’ajudaria», pel que ha demanat a l’independentisme ser «educats, respectuosos», però «forts».

En una entrevista al Punt Avui-TV, Junqueras va ser preguntat sobre com creu que actuarà l’Estat davant el referèndum d’independència que el Govern vol celebrar l’1 d’octubre: «El president del Govern central parla de proporcionalitat perquè sap que la desproporcionalitat no l’ajuda. Per tant, com més educats, respectuosos, clars, ferms i forts siguem, millor».

Comentarios
Multimedia Diari