Vila anuncia la creació d'un grup de treball entre el Govern, Foment i Abertis per desencallar l'A-27

El conseller recorda al ministeri que si no pot executar l'obra amb pressupost públic cal trobar alternatives per accelerar el projecte (Àudio)

| Actualizado a 20 mayo 2017 21:40
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha anunciat aquest dijous la creació d'una comissió de treball entre representants del Govern, el Ministeri de Foment i la concessionària d'autopistes Abertis per desencallar l'A-27. Vila manté la necessitat de tancar un acord amb Abertis per finançar l'acabament de l'autovia A-27 entre Tarragona i Montblanc i el desdoblament de l'N-240 entre Lleida i les Borges Blanques, a canvi de bonificar l'AP-2. "Si Foment no pot atendre les obres amb pressupost, hem de buscar solucions", ha insistit. Vila ha defensat que l'A-27 és una via estratègica per al Port de Tarragona i per a la millora de la mobilitat i la reducció de la sinistralitat a l'N-240.

 

La creació d'aquest grup de treball la van concretar la setmana passada el propi Santi Vila i la ministra Ana Pastor en una trobada a Madrid, segons han confirmat a l'ACN fonts del Departament de Territori i Sostenibilitat. La comissió, en la qual participaran representants d'ambdós governs i d'Abertis, haurà de discutir sobre la proposta del Govern d'enllestir les obres de l'A-27 mitjançant una col·laboració público-privada amb la participació de la concessionària d'autopistes.

 

Vila ha avançat la creació d'aquesta comissió de treball aquest dijous des de Mataró, on ha presentat el nou sistema de bonificacions al peatge de la C-32 al Maresme. El conseller ha recordat al Ministeri de Foment que l'autovia s'hauria de finançar mitjançant els pressupostos de l'Estat, però ha insistit que si el govern espanyol no pot atendre-la a curt termini, cal anticipar solucions que permetin desencallar l'obra.

 

El conseller ha explicat que la creació de la comissió de treball respon al compromís del Govern i Foment "que durant aquest 2014 passessin coses". "Hem de precipitar que en les properes setmanes orientem la solució per a aquesta via, estratègica per a la viabilitat del Port de Tarragona, i per a la millora de la mobilitat i la reducció de la sinistralitat a l'N-240", ha afegit el responsable del departament.

 

Vila defensa que la proposta del Govern és viable

"Intuïm que amb la dinàmica d'estímuls correcta -amb l'aplicació de bonificacions als peatges- es pot induir un major tràfic a l'AP-2 i resoldre el problema de sinistralitat a l'N-240", ha subratllat. A principis de setembre, el conseller va anunciar la proposta, que ha de permetre desencallar la construcció de l'A-27 entre Valls i Montblanc -136 MEUR- i el desdoblament de l'N-240 entre Lleida i les Borges Blanques -100 MEUR més-, mitjançant una col·laboració público-privada amb la participació d'Abertis.

 

A canvi, el Govern vol establir bonificacions per a camions i turismes a l'AP-2 per incentivar el trànsit i retirar els camions de l'N-240. La proposta contempla que Abertis assumeixi el cost de les obres i que, després, se la compensi de tres possibles maneres: amb l'augment d'ingressos que obtindria per les bonificacions i la inducció de més trànsit, mitjançant una aportació econòmica directa de l'Estat que saldés la factura amb la concessionària, o bé allargant la concessió de l'eix de l'AP-2 i AP-7 alguns anys més.

 

A mitjans de novembre, la ministra de Foment, Ana Pastor, va reiterar des de Tarragona que el govern espanyol no vol perllongar els terminis de concessió de les autopistes. Aleshores, la ministra Pastor ja es va mostrar oberta a negociar, sempre que la solució "no perjudiqui als ciutadans". Actualment, l'A-27 només disposa d'uns 8 quilòmetres en funcionament entre Tarragona i El Morell, i la resta de trams fins a la variant de Valls estan en obres.

Comentarios
Multimedia Diari