Xell Aixarch: 'Vergés és autèntic i honest'

Entrevista a la responsable de la ruta 'Tortosa, sota l´ombra de Vergés'

| Actualizado a 22 mayo 2017 18:16
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

- Com sorgeix la idea de fer una ruta literària de Gerard Vergés?

- L’única ruta literària que es feia des de la Biblioteca Marcel·lí Domingo era la de Despuig, i parlant amb la directora, Irene Prades, va sorgir la necessitat de crear una ruta literària de Vergés (que ens va deixar fa poc més d’un any) per reivindicar-lo com una figura cabdal de les lletres catalanes.

 

- Parli’m de la ruta...

- Volíem barrejar literatura i història i establir una ruta per la ciutat per donar a conèixer a Vergés i viure’l de prop... La ruta ens permet descobrir-lo a través d’una passejada que dóna l’oportunitat de conèixer textos de la seva obra, descobrir una ciutat que ja no existeix però que ens parla a través del silenci...Vergés és complet i no deixa indiferent. Treballa molts àmbits i sempre hi ha un text que t’atrapa.

 

- Quins textos utilitza?

- Volem treure a la llum textos desconeguts i molt propers alhora. Vergés, a part de L’ombra rogenca de la lloba, té altres textos que ens descobreixen qui és ell. Pretenem realçar aquests escrits que la gent no coneix tant i descobrir un Vergés proper que ens connecta amb una ciutat que va existir i de la que molts tenen records molt vius. Comencem la ruta al carrer de la Rosa, i després de recórrer diferents espais, arribem a la vora del riu. Ell sentia molt la seva terra i l’Ebre està present en tota la seva obra, això el fa un punt especial per acabar la ruta.

 

- La tasca de documentació ha estat llarga i intensa...

- Ha estat intensa i apassionant. Hem partit de la seva obra i l’hem llegit intentant buscar textos que es poguessin situar a Tortosa. A partir d’aquí s’ha elaborat un itinerari assequible, d’una hora i mitja de durada, aproximadament. Han estat moltes hores de treball, però ha valgut molt la pena. El més difícil ha estat prescindir d’algun material que ens donaria per fer altres rutes.

 

- Destaqui’m alguna cosa curiosa de la ruta...

- ‘Tortosa, sota l’ombra de Vergés’ permet descobrir la ciutat amb uns altres ulls; la ruta pot ser múltiple i flexible i ens permet adaptar-la a la gent. La propera ruta es realitzarà el dia 29 de maig i les persones que ho desitgin ja poden inscriure’s a la Biblioteca Marcel·lí Domingo.

 

- Vostè diu que Vergés té una personalitat polièdrica...

- Si, és farmacèutic (apotecari, com li agradava dir-se), poeta, assagista, traductor de Shakespeare, analista clínic, científic, humanista... Hi ha una multiplicitat de ‘jos’ que s’amaguen darrere dels diferents personatges, però sempre és ell qui se’ns mostra.

 

- Què li agrada més de Vergés?

- La seva autenticitat. Jo el coneixia, però no molt a fons, i a partir de la lectura de la seva obra, l’arribes a conèixer d’una forma molt directa. És autèntic, honest, selecte i refinat quan escriu. Ell deia que els llibres es fan com les piràmides, posant un bloc de pedra sobre un altre. Vergés és metòdic, tot ho fa en la seva justa mesura, i no té una obra extensa, però si reconeguda amb diferents premis. La seva obra és ell. El millor que podem fer és homenatjar-lo des de casa i llegir-lo.

 

- Aquesta ruta estarà present a ‘Espais Escrits’...

- Sí, la penjarem a mapaliterari.cat, on es fa un inventari del patrimoni literari català. Apareixen diferents autors, alguns amb ruta associada, i Vergés mereixia un espai entre ells.

Comentarios
Multimedia Diari