Más de Catalunya

21 anys de presó per a Joaquín Benítez per abusar de 4 menors

La Fundació Champagnat, dels Maristes, també és condemnada com a responsable civil subsidiària per «una conducta imprudent per falta de control sobre la conducta d’un treballador»

Diari de Tarragona

Whatsapp
Joaquín Benítez entrant a l’Audiència de Barcelona el passat 23 de març.  FOTO: EFE

Joaquín Benítez entrant a l’Audiència de Barcelona el passat 23 de març. FOTO: EFE

L’Audiència de Barcelona ha condemnat l’exprofessor de gimnàstica del Col·legi Maristes Sants-Les Corts de Barcelona Joaquín Benítez a 21 anys i nou mesos de presó per haver abusat sexualment de quatre alumnes entre el 2006 i 2009, en dos dels casos, de manera continuada. 

Segons va informar ahir el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), la sentència de la Secció 21 de l’Audiència li imposa una indemnització total per a les quatre víctimes de 120.000 euros: 60.000 euros per una d’elles, 40.000 per a una altra, i 10.000 per a les altres dues. 

La sentència condemna la Fundació Champagnat com a responsable civil subsidiària, mentre que la companyia d’assegurances dels Maristes és considerada la responsable civil directa. 

S’afirma en la decisió que «no s’ha atribuït a l’assegurat, la Fundació Champagnat, la producció voluntària del dany sinó, tot el contrari, una conducta imprudent per falta de control sobre la conducta dolosa d’un treballador depenent». 

Si bé té en compte que Benítez en la seva confessió va dir que Maristes estava al corrent des del 1986 dels seus abusos, el tribunal dubta de la seva credibilitat en haver canviat la seva versió «de manera important» durant el judici. 

«Al màxim que pot arribar aquesta Sala és a tenir sospites, però no la certesa, que la direcció del centre i la direcció de la institució tinguessin coneixement concret de les conductes comeses per Joaquín Benítez que hem enjudiciat», argumenten en la sentència. 

Inhabilitat  
En la seva sentència, l’Audiència imposa a Benítez una inhabilitació per a l’exercici de la professió docent de 13 anys i vuit mesos, i dicta ordre d’allunyament i prohibició de comunicació respecte de les víctimes. 

El tribunal considera provat que l’acusat va aprofitar la seva condició de professor d’educació física del col·legi dels Maristes, on va treballar del 1999 al 2011, per abusar de quatre alumnes en diverses ocasions, va explicar el TSJC.  Segons recull la sentència, l’acusat disposava d’un despatx propi amb una llitera a la qual portava els alumnes per practicar-los massatges que alleugessin possibles lesions, i allí cometia els abusos. La sentència recull que els abusos als quatre alumnes es van produir en els cursos entre el 2006 i 2009, quan els alumnes tenien entre 12 i 15 anys, i que van ser principalment tocaments, encara que també va haver-hi masturbacions i fel·lacions. 

En dos de les víctimes, aquests abusos van suposar un greu impacte emocional i influència negativa en el desenvolupament maduratiu, i els va deixar seqüeles. El tribunal ha tingut en compte per condemnar que les declaracions de les víctimes --que van anar a porta tancada al judici-- «són per si mateixes autosuficients perquè el tribunal hagi aconseguit convicció de certesa». 

«Fet pervers i odiós»
La Secció afirma que Benítez va actuar «no només amb abús de superioritat per la seva condició de docent, sinó al mateix centre escolar, amb pluralitat de víctimes i en un període temporal ampli, la qual cosa posa en evidència la seva perillositat en l’exercici de la seva activitat». 

Temas

Comentarios

Lea También