«A molts polítics a França els preocupa Catalunya»

Entrevista a Manuel Valls

02 febrero 2020 17:13 | Actualizado a 02 febrero 2020 17:17
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

A França preocupa el moviment independentista català?

Hi ha una preocupació sobre el que pot passar a Catalunya. Està clar que si no hi ha una estratègia de recuperació del relat de com volem viure junts, d’aquí a uns anys hi haurà una desconnexió de Catalunya. I si hi ha una desconnexió real de Catalunya, això tindrà conseqüències al País Basc, clarament. I les primeres conseqüències no es notarien als Pirineus Orientals, a Perpinyà, sinó al País Basc francès. Per això molts polítics francesos segueixen amb preocupació el que està passant a Catalunya.

Doncs l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont serà a Perpinyà el 29 de febrer per fer un acte polític. Què li sembla?

Bé, la democràcia, la immunitat, la justícia, són elements que formen part del nostre pacte europeu. Si el senyor Puigdemont es pot passejar per França i fer un míting molt important, i que penso que tindrà conseqüències, a Perpinyà... serà un missatge per a Catalunya i per a la resta d’Espanya, però també per a França i per a Europa. Els dirigents de França no han de veure aquest esdeveniment només com un element de la política interior espanyola. Tindrà conseqüències.

Quan parla de la desconnexió real de Catalunya, es refereix a la secessió, doncs?

No, no. Jo sóc molt prudent. Sabem perfectament que això de la secessió avui no és possible, i que hi hauria una reacció molt potent de l’Estat, com la que vam veure a la tardor del 2017. I que hi pot haver encara una reacció política i electoral a la resta d’Espanya que em preocuparia molt més. Per això vaig criticar molt Cs. No només perquè es van equivocar i no van pactar amb el PSOE, sinó perquè han deixat un espai. I li dic el mateix al PP, que té un comportament a Europa que no comprenc.

Què vol dir?

Jo considero el PP un partit de centredreta constitucionalista, i estan en un gran partit, que és el PP Europeu, que és un partit que de moment avui està dominat per Angela Merkel. Quan els diputats del PP espanyol no voten com els altres del PP Europeu les sancions a Polònia [perquè garanteixi la independència del seu sistema judicial], quan aquí fan pactes amb Vox... això em preocupa molt. Abandonen la centralitat per córrer darrere de Vox, i, segons la vella fórmula, a la gent els agrada sempre més l’original que la còpia.

Quin clima polític es viu avui a França?

Molta gent aquí es pensa que la política francesa és dolça i respectuosa. No. És molt dura. I el que passa a França és molt dur. Hi ha un enfrontament polític que pot portar l’extrema dreta a nivells molt alts a la segona volta de les pròximes eleccions presidencials. Hi ha un clima violent, molt violent, molt més violent que aquí. França és un país radical.

Què és el que més enyora de la política francesa?

El que enyoro de la política francesa és, això sí, una certa idea de la unitat, del patriotisme, de la nació, que comparteix tothom, sigui de dretes o d’esquerres. No tenen complexos a l’hora d’assumir el que són. Saben per què són francesos. I aquí, per moltes raons històriques i polítiques, que vosaltres coneixeu perfectament, als espanyols això els costa.

Comentarios
Multimedia Diari