Alba Vergés: 'El sistema es prepara per si arriba una segona onada de Covid-19'

La consellera de Salut avança que el Departament planifica el material de protecció per tenir un estoc de seguretat i preveu compres extres per a la tardor

28 mayo 2020 20:00 | Actualizado a 29 mayo 2020 16:27
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha avançat que “el sistema ja es prepara per si arriba una possible segona onada de Covid-19”, que s'afegeixi a l’epidèmia de la grip.

En la Comissió de Salut del Parlament on ha comparegut aquest matí de forma telemàtica per informar sobre les actuacions dutes a terme per afrontar la Covid-19, Vergés ha informat que el Departament de Salut ja planifica el material de protecció per tenir un estoc de seguretat d’aproximadament dos mesos i també preveu compres extres per a la tardor.

"Aquestes setmanes ja treballem per tenir la sanitat preparada per a una segona onada”. “Anticipem compres. Si no ho haguéssim de gastar seria fantàstic però sabent com ha anat tot i com pot estar el mercat els mesos d’octubre i novembre, treballem amb aquesta previsió”.

La titular de Salut també ha explicat que el Departament de Salut continua treballant en l’organització d’infraestructures i en el mateniment d’alguns espais per si arriba una segona onada de Covid-19.

En aquest sentit, ha dit que els pavellons i hotels que s’havien habilitat durant la pandèmia van tancant però que “un parell d’espais es mantindran oberts, sense activitat però preparats, per si hi ha una segona onada”.

També ha avançat que estan treballant en la planificació dels descansos dels professionals. “En aquesta primera onada han treballat molt i molt tensionats“ i ha recordat que durant la pandèmia s’han contractat 3.527 professionals sanitaris, més altres professionals que els propis centres han anat contractant.

També ha informat que durant aquesta crisi el Departament ha destinat més de 42 milions d’euros en unitats de protecció individual pels professionals (mascaretes, guants i bates, entre molts d’altres) i ha indicat que dels 42M€ només una quarta part, 11 milions, han vingut per part del Ministeri.

“El que ha vingut del Ministeri és molt, molt poc. Si no ens haguéssim espavilat nosaltres, els nostres centres i professionals haurien patit molt més del que han pogut patir”, ha reblat Vergés que també ha posat el focus a curt termini i ha assenyalat que durant el període estival s’ha planificat la resposta a la demanda, establint mesures organitzatives com l’adequació de franges horàries d’atenció i la necessitat de concentrar recursos novament per a oferir la millor resposta territorial a la demanda estacional.

“El desconfinament s’ha convertit en una mena de concurs”

Durant la seva compareixença, la consellera també ha parlat de les fases del desconfinament establertes pel Ministeri de Sanitat i ha afirmat que s’han convertit en “una mena de concurs” per veure qui passa a la fase següent, cosa que ha qualificat de “’maldecap” i “d’embolic mental per a la població” a l’hora de saber què vol dir estar en una o altra fase i ha afirmat que genera “un desgast intens”.

“Això no ho hem decidit nosaltres, és una feina extra de tots els equips, una feina tècnica brutal de cada setmana anar planificant per regions sanitàries tot aquest aspecte i creiem que ha arribat un moment que les fases estan desfasant mentalment tothom”, ha afirmat Vergés que aposta per “missatges molt clars i senzills, independentment de la fase”, especialment a la gent jove que pot tenir menys percepció de risc. I aquests missatges passen per protegir la població més vulnerable, especialment les persones grans; trencar les cadenes de transmissió del virus reduint el nombre de contactes i, finalment, mantenir les mesures higièniques i la distància física o solidària.

“El nostre objectiu no és controlar la societat, és controlar l’epidèmia”. “La població ha de saber que pot fer coses, però que cal intentar no fer-ho tot de cop i mantenint les mesures de seguretat”, ha reblat la consellera.

La titular de Salut també ha aprofitat la compareixença per agrair la dedicació i la feina del doctor Joan Guix al capdavant de l’Agència de Salut Pública de Catalunya que dimarts deixarà el seu càrrec per motius de salut. “Ara, que estem en una fase més controlada de la pandèmia, el secretari de salut pública ha convingut que era el millor moment per poder prioritzar la seva salut” ha indicat Vergés que alhora ha remarcat: “No només vull agrair la feina feta, que és moltíssima, sinó com l’ha feta. És una persona que genera confiança a la societat” i ha indicat que “la segona fase de l’epidèmia l’haurem d’afrontar sense ell però amb tot el seu mestratge”.

144 persones a les UCI

La titular de Salut també ha dit que “el sistema es va destensionant però que trigarà molt a tornar al seu nivell operatiu màxim” i que durant moltes setmanes més caldrà compaginar l’atenció de pacients amb Covid-19 amb la d’altres patologies.

També ha detallat que a dia d’avui hi ha 144 persones ingressades a les unitats de cures intensives (UCI), moltes de les quals des de fa quaranta o cinquanta dies. En aquest sentit, ha explica que “estem al nivell de l’inici de la pandèmia” i ha assenyalat que en el pitjor moment de la crisi es va arribar a atendre 1.529 malalts a la unitats de crítics.

La titular de Salut també ha explicat que des de l’inici de la pandèmia s’han atès 1.800 situacions greus, com infarts o ictus; s’han fet 34.000 intervencions quirúrgiques, un 51% respecte el 2019, la majoria de les quals vinculades amb les patologies urgents i a l’oncologia; també s’ha mantingut activitat diagnòstica que representa un 36% respecte el 2019 i s’han fet 195.000 visites a especialistes que suposen un 53% respecte les dades de l’any anterior.

“La recuperació d’aquesta activitat assistencial és un dels reptes importants que cal revertir i no ho podrem fer en dos dies, tenint en compte, a més, que la pandèmia no s’ha acabat”, ha afirmat Vergés. I en aquest sentit, ha explicat que en els pròxims mesos s'hauran de reprogramar unes 70.000 intervencions quirúrgiques que han quedat ajornades per la pandèmia.

El pitjor moment de la crisi es va arribar a atendre 1.529 malalts a la unitats de crítics.

D’altra banda, tambe ha informat que hi ha hagut uns 9.000 naixements durant aquesta crisi sanitària, amb un seguiment especial a 257 gestants amb Covid-19 des d’una unitat específica, que es va habilitar a l’Hospital Universitari Vall Hebron. També ha indicat que s’han fet unes 5.300 visites diàries a urgències per altres patologies no relacionades amb la Covid-19 i ha remarcat que “el comportament de les urgències ha canviat de forma espectacular” durant la pandèmia i ha afegit que “ara es comença a recuperar a mesura que baixen les urgències de Covid-19”.

El paper de la primària durant la pandèmia

Durant la seva compareixença, la consellera també ha destacat el paper de l’atenció primària per atendre tota la població i alhora fer un seguiment a les persones amb malalties cròniques per evitar que es descompensessin. Ha subratllat també l’atenció espontània que ha fet, així com la detecció precoç amb plaques pulmonars, radiografies i ecografies per detectar els inicis de pneumònia.

També ha explicat que a dia d’avui, el 25% de les visites a la primària són presencials i el 75% no presencials, sobretot telefòniques. A més, ha subratllat que en les últimes setmanes és també la primària qui fa les proves PCR per detectar la Covid-19, sempre sota criteri clínic. “La primària té l’acessibilitat de poder fer aquestes proves i d’indentificar els primers contactes de forma ràpida. Aquesta setmana al 61% dels pacients sospitosos del país se’ls ha fet la PCR, unes proves que es van incrementant cada dia”, ha afirmat Vergés.

La consellera també ha destacat l’atenció de la primària a les residències de gent gran, amb més de 330.000 visites a aquests centres, el 60% de les quals de forma presencial. Precisament, la consellera ha dedicat una part de la seva intervenció a parlar de les residències de la gent gran, la gestió de les quals va passar a mitjans d’abril a dependre del Departament de Salut.

Vergés ha volgut tenir un record especial pels 3.974 residents que han mort per la Covid-19 i ha assenyalat que 7.528 s’han recuperat. També ha dit que un dels reptes és, amb les màximes garanties de seguretat, garantir el retorn als centres residencials dels 753 residents que van anar a casa dels seus familiars durant la pandèmia. També ha explicat que s’estan fent cribratges sistemàtics a totes les residències de gent gran de Catalunya per poder sectoritzar molt bé les residències i protegir les persones que no s’han contagiat. “Ja hem pogut fer 93.000 PCR a residents i treballadors” ha conclòs Vergés.

 

Comentarios
Multimedia Diari