Albiol votarà a favor del 155 al Senat per 'garantir l'autogovern a Catalunya'

Cs manté que les mesures de Rajoy “no són una opció sinó una obligació” davant el “cop a la democràcia” de Puigdemont i qualifica l’independentisme de projecte “xenòfob i excloent”

24 octubre 2017 17:36 | Actualizado a 24 octubre 2017 17:43
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El senador del PPC per designació parlamentària, Xavier García Albiol, ha anunciat que votarà a favor de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució en la votació que, previsiblement, tindrà lloc aquest divendres al Senat. Així ho ha exposat durant la seva intervenció en la Comissió d'Assumptes Internacionals al Parlament, aquest dimarts a la tarda. A més, el també president del PPC i diputat a la cambra catalana ha assegurat que l'aplicació del 155 li produeix "pena i tristor", però s'ha mostrat convençut que és l'única manera per blindar la democràcia i la llibertat. Per la seva part, el senador de Cs Francesc Xavier Alegre ha avançat que també donaran suport a l’aplicació del 155 en considerar que “davant un cop a la democràcia” com el del Govern, “aplicar la Constitució no és una opció sinó una obligació”. Per a Alegre, a més, l’independentisme és “un projecte xenòfob i excloent”.

Albiol ha insistit que el Govern ha portat les institucions catalanes a una "situació límit", i ha alertat que la Generalitat ha provocat que ni la democràcia ni la llibertat estiguin assegurades a Catalunya perquè ha decidit "saltar-se la legalitat". En aquest sentit, el senador i líder de PPC ha argumentat que donarà suport a l'aplicació de l'article 155 "com a català".

Així mateix, Albiol ha asseverat que l'únic responsable de la situació és l'executiu i, concretament, el seu president i el vicepresident, Carles Puigdemont i Oriol Junqueras, respectivament. Per al cap de files del PPC, doncs, l'únic "culpable" perquè l'Estat hagi decidit finalment aplicar el 155 és el Govern.

Des de Cs, Francesc Xavier Alegre també s’ha posicionat a favor de l’aplicació de l’article 155 i ha anunciat el seu vot a favor al ple del Senat. Després de criticar el “segrest i tancament” del Parlament que assegura que han portat a terme els independentistes, el senador ha carregat contra el que darrerament ha anat impulsant el Govern i els grups sobiranistes des “del cop a la democràcia perpetrar els dies 6 i 7 de setembre”, quan es van aprovar les lleis del referèndum i la transitorietat. És per això que creu que en aquests moments “aplicar la Constitució –amb el 155- no és una opció, és una obligació”. “La Constitució no és un menú a la carta, és un tot que ens defensa a tots davant els que volen saltar-se les lleis”, ha dit, tot lloant que l’executiu espanyol de Mariano Rajoy hagi decidit “actuar després de les paraules del Rei i de veure la ciutadania al carrer”. 

I és que el senador de Cs considera que “quan un Govern es declara en rebel·lia, i xafa drets i llibertats, el govern de la nació té l’obligació d’actuar”. A més, ha aprofitat per criticar l’independentisme, al que ha acusat de “carregar-se la convivència” i “dividir els catalans”. “Tinc la convicció que estem davant d’un projecte excloent i xenòfob”, ha etzibat, tot arrencant les protestes dels diputats de JxSí. 

Comentarios
Multimedia Diari