Alejandro, a l’independentisme: «Superar el 50% dels vots no habilita per incomplir la llei»

«Si volen canviar la Constitució per tenir un referèndum hauran de fer igual que els escocesos: anar al Parlament i al govern britànics», diu el polític tarragoní, president del PP de Catalunya

18 octubre 2020 18:20 | Actualizado a 18 octubre 2020 18:59
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El president del PP de Catalunya, el tarragoní Alejandro Fernández, adverteix que una hipotètica victòria electoral de les forces independentistes per més del 50% dels vots no els «habilitaria per incomplir la llei».

En una entrevista amb l’Agència Efe, Fernández denuncia l’estratègia de l’independentisme d’apel·lar al seu electorat a superar el llistó del 50% dels vots per intentar forçar un referèndum.

«Que ningú caigui en el parany: ells mai han necessitat més del 50% per dur a terme el seu pla totalitari, ho van fer amb el 47%, els és absolutament indiferent el percentatge», subratlla, en referència al referèndum unilateral de l’1 d’octubre de 2017.

Precisament la setmana pasada, l’expresident de la Generalitat Quim Torra va instar JxCat, ERC i la CUP a acordar quines han de ser les «conseqüències polítiques» de trencar el sostre electoral del 50%, uns efectes que haurien de passar al seu judici per «implantar la república».

Segons Fernández, però, encara que en les pròximes eleccions catalanes JxCat, ERC i la CUP aconseguissin sumar més de la meitat dels vots, «no hauria de canviar res, perquè les lleis s’han de complir».

I il·lustrat el seu raonament amb un paral·lelisme: «Si el 100% de la meva comunitat de veïns decidim no pagar l’IBI, l’haurem de pagar l’IBI igual, i a sobre amb recàrrec, per fer l’idiota».

«Tenir més del 50% no t’habilita per incomplir la llei. Si volen canviar la Constitució per tenir un referèndum d’autodeterminació hauran de fer exactament igual que els escocesos: anar al Parlament i al govern britànics», recalca.

El càlcul que fan JxCat, ERC i la CUP, segons el líder del PPC, és que l’electorat constitucionalista està «desmobilitzat», perquè molts han constatat que no és possible un «cop unilateral» de l’independentisme. Aquesta és, considera, «una manera de reconèixer que només poden passar del 50% si la gent es queda a casa, perquè Catalunya no és separatista en la seva majoria».

Per contra, la portaveu de JxCat al Congrés, Laura Borràs, va defensar dissabte a la nit que «s’ha materialitzar la independència» si les forces independentistes superen el 50% dels vots a les futures eleccions catalanes.

En una entrevista a TV3, Borràs va assegurar que, si es dóna aquesta condició, hi ha d’haver les «conseqüències polítiques que passin per que tot l’independentisme s’agrupi per fer efectiu» l’1-O. «Fer-lo efectiu significa materialitzar la independència, que és el que demana la gent», va dir.

Per la seva banda, la presidenta del grup parlamentari de Catalunya En Comú Podem, Jéssica Albiach, va criticar ahir la intenció de l’independentisme de superar el 50% dels vots en les pròximes eleccions perquè és «un objectiu electoral i no un objectiu de país». En una roda de premsa telemàtica, Albiach va subratllar la necessitat d’obrir «una nova etapa per Catalunya» per donar sortida des d’una òptica d’esquerres a les «múltiples crisi» que es derivaran de l’actual pandèmia de Covid.

Llei d’amnistia

El president d’Òmnium Cultural i condemnat per l’1-O, Jordi Cuixart, defensa que el Parlament aprovi una «proposta de llei d’amnistia» per als condemnats i investigats en causes judicials relacionades amb l’1-O, i la porti després al Congrés dels Diputats.

«Així es visualitzaria quina és la proposta de consens catalana», assegura en una entrevista publicada ahir al diari ‘Ara’. Per Cuixart l’amnistia és l’opció per refer els ponts amb l’Estat, en les seves paraules. A més, reclama al líder d’ERC, Oriol Junqueras, i al de JxCat, Carles Puigdemont, aspirar a majories àmplies i a explicar el projecte independentista a la ciutadania: «No els reclamem que siguin amics íntims, sinó que tinguin sentit d’Estat».

Comentarios
Multimedia Diari