Alta tensió a les eleccions de l’ANC

La polèmica per l’exclusió de la candidatura d’Antonio Baños genera una onada de crítiques. Tarragona es queda a un sol pas de perdre pes en la seva quota de representació al Secretariat Nacional de l’entitat independentista

15 marzo 2018 07:20 | Actualizado a 23 mayo 2018 10:08
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Les eleccions al Secretariat Nacional de l’ANC van generar ahir una tempesta de crítiques contra l’entitat independentista. L’exclosió de la candidatura de l’exlíder de la CUP Antonio Baños va desfermar una onada de retrets que, a nivell territorial, van estar a punt de provocar l’aprimament de la presència de membres de Tarragona, un fet que va generar un gran malestar segons va poder contrastar ahir aquest diari. 

Després de conèixer les candidatures presentades, la direcció de l’ANC va decidir apartar a 18 aspirants, entre els que es trobaven l’Adrià Aragonès i la Núria Cerdà de la regió del Tarragonès, Alt Camp, Baix Camp, Conca de Barberà i Priorat

Inicialment, la junta electoral va excloure a dos dels quatre candidats de Tarragona, però finalment va permetre que Núria Cerdà es pogués presentar

La demarcació  tarragonina compta amb tres integrants en el Secretariat Nacional i, de fet, van ser quatre els candidats que es van presentar. L’exclosió durant hores de la meitat dels aspirants va fer témer amb la possibilitat que la demarcació es quedés amb tant sols dues persones. Finalment, però, la Núria Cerdà va ser acceptada malgrat ser militant d’ ERC i Tarragona mantindrà el tres membres. 

El desgavell que es va viure va provocar les crítiques, a títol personal, de l’excoordinador de l’ANC a Tarragona, Albert Cortés, qui va lamentar la situació generada.

«La manera de gestionar la comunicació ha estat molt deficient, sense avís previ ni explicació als afectats primer, i sense donar un temps per al·legacions, provocant tota l’espiral que hem vist per les xarxes» va criticar Cortés, que va afegir:

L'excoordinador de l'ANC a Tarragona, Albert Cortés, critica que hi ha hagut una "clara intencionalitat d'apartar" a Antonio Baños

« En aquestes eleccions hem vist com la Junta Electoral ha apartat a tot un seguit de candidats, que en alguns casos sí que han anat a llistes electorals o que tenen càrrecs de partit estarien ben censurades». Malgrat això, Cortés considera que seria necessària «més claredat al reglament electoral intern per no donar peu a interpretacions, com ha estat el cas d’Antonio Baños amb l’argument de la seva tertúlia on participa com a periodista», un fet que considera que denota «una clara intencionalitat d’apartar a la seva persona».

«Estem en rebel·lia»
Les crítiques de Cortés són expressades també en privat per altres membres de l’entitat a Tarragona, que reconeixen estar en «rebel·lia» contra la cúpula de l’ANC. En l’àmbit català, l’excandidata a presidir l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) Liz Castro va denunciar «manipulació» en les eleccions. En un article a ‘El Món’, Castro va assegurar que hi ha qui està «fent circular les seves llistes de candidats» perquè «no suporten deixar de remenar les cireres» i troben necessari «excloure les candidatures que no controlen». 

Per la seva banda, l’expresident d’Omnium Cultural i ara diputat de Junts per Catalunya, Quim Torra, va piular a Twitter: «Em sap molt de greu que s’hagi anul.lat  la candidatura de l’ @antoniobanos_ a l’@assemblea.  Seria un formidable exercici de radicalitat democràtica si la resta de candidats demanessin la seva readmissió». Poc després, i en clau d’autocrítica, el vicepresident de l’ANC, Agustí Alcoberro, li va respondre a la mateixa xarxa social:

«Totalment d’acord, amic Quim Torra. L’ANC, i la República Catalana que construïm només pot ser democràtica. Si el company Antonio Baños no pot ser candidat al Secretariat Nacional de l’ANC és que estem fent alguna cosa molt malament». 

Degut a tot el desgavell viscut, l’ANC ha haver d’anul·lar ahir l’inici de les votacions, que s’han d’allargar durant tres dies. Estava previst que les votacions per escollir els 77 integrants del màxim òrgan de direcció es poguessin reiniciar a partir d’ahir a la mitjanit, un cop resoltes les al·legacions. 

Comentarios
Multimedia Diari