Augmenten un 13% els conductors que donen positiu en un accident amb morts a Catalunya

La meitat de les persones que van perdre la vida al volant l’any passat –que són el 78% de les víctimes mortals– havien consumit alcohol, drogues o psicofàrmacs

18 julio 2019 08:50 | Actualizado a 18 julio 2019 09:04
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El conseller d’Interior, Miquel Buch, ha demanat que s’erradiquin «conductes homicides» al volant, com conduir sota els efectes de l’alcohol i les drogues o distreure’s amb el mòbil, i ha apel·lat a la «responsabilitat individual» dels conductors i els seus acompanyants per reduir la sinistralitat viària.

En una roda de premsa ahir, Buch explicà que un de cada dos conductors morts l’any passat a la xarxa viària catalana va donar positiu per alcohol, drogues o psicofàrmacs, i alertà que en el primer semestre d’aquest any han pujat un 13% els conductors que han donat positiu després d’un accident amb ferits o víctimes mortals, i un 10% els sinistres associats a distraccions.

Davant d’aquesta situació, el conseller ressaltà que un «element indispensable» per aconseguir reduir la mortalitat viària és incidir en la «responsabilitat individual» de cada conductor, que va fer extensible als seus acompanyants, perquè no incorrin en «conductes homicides» a la carretera, entre les quals cità circular sota els efectes de l’alcohol, i les drogues o distreure’s al volant.

«Nosaltres podem vigilar les carreteres per controlar l’alcoholèmia, la velocitat, i millorar l’estat de les carreteres, però qui decideix usar el mòbil o beure és el conductor. Apel·lem directament a la seva responsabilitat», va dir Buch, que avisà que no està únicament en joc la vida dels conductors, sinó la dels seus acompanyants i la de la resta d’usuaris de la via.

Buch insistí que evitar conduir sota els efectes de l’alcohol, no superar els límits de velocitat i no distreure’s amb el mòbil són decisions individuals que ha de prendre el conductor, en alguns casos gràcies a la pressió dels seus acompanyants, que creu que li han d’exigir que no es posi al volant si ha begut, ha consumit drogues o està cansat, i retreure-li que contesti whatsapps mentre condueix.

86 vides en sis mesos

El conseller, que va comparèixer ahir al costat del director del Servei Català de Trànsit (SCT), Juli Gendrau; i el comissari de Mobilitat dels Mossos, Joan Carles Molinero; va posar com a exemple que l’any passat (quan van morir 102 persones a les carreteres catalanes), un de cada dos conductors morts (el 78% total de les víctimes mortals) va donar positiu per drogues, alcohol o psicofàrmacs. Per aquest motiu, indicà el conseller que l’única taxa d’alcohol segura és el 0,0%, si bé puntualitzà que és una mesura que en tot scas hauria d’adoptar la Direcció General de Trànsit (DGT). «Qualsevol mesura que ajudi a reduir la mortalitat serà bona», comentà Buch.

Segons dades del SCT, en el primer semestre d’aquest any han mort a les carreteres catalanes 86 persones, un 16% menys que en el mateix període de l’any passat, si bé aquesta reducció encara no serveix perquè Catalunya se situï en paràmetres per complir l’objectiu d’haver fet baixar, el 2020, la mortalitat en un 50% respecte a l’any 2010.

El 35% dels accidents en el primer semestre del 2019 han ocorregut amb un únic vehicle implicat, cosa que apunta que la principal causa seria una distracció o que el conductor anava sota els efectes de l’alcohol, segons Juli Gendrau, que també lamentà que en aquests primers sis mesos ha crescut un 10% el nombre de víctimes mortals que no duien el cinturó de seguretat.

Amb vistes a aquest estiu, el conseller Buch advertí que juliol i agost són mesos que acumulen el 23% de la mortalitat anual, per l’increment de la mobilitat, més vinculada a l’oci, la relaxació estiuenca i la incorporació de conductors d’altres països que no coneixen la xarxa viària catalana.

Comentarios
Multimedia Diari