Boya declara al Suprem que la DUI no va ser simbòlica sinó real

El jutge Pablo Llarena no imposa cap mesura cautelar contra l’exdiputada de la CUP, que defensa «fer també política als tribunals»

15 febrero 2018 09:45 | Actualizado a 15 febrero 2018 09:54
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L’exdiputada de la CUP Mireia Boya va assumir ahir davant del Tribunal Suprem (TS) que la declaració d’independència (DUI) no va ser simbòlica sinó que buscava una efectivitat real, després de la qual cosa el jutge Pablo Llarena no va adoptar cap mesura cautelar contra ella i tampoc no les va demanar el fiscal.

La referència de Boya a la DUI va ser arran d’una pregunta del magistrat sobre si va ser merament «cosmètica» o «buscava una efectivitat real».

Boya va respondre que la DUI va ser real, i que amb aquesta intenció la va votar en compliment del mandat de les seves bases assembleàries i dels resultats del referèndum de l’1-O.

Mireia Boya carregà contra l’actuació de les forces i cossos de seguretat de l’Estat l’1-O, i criticà que els dies previs al referèndum els agents van sortir de paisà amb porres «a caçar» independentistes.

Acusà la Policia Nacional i la Guàrdia Civil dels fets violents de l’1-O, i negà que els independentistes estiguessin darrere dels disturbis davant la Conselleria d’Economia del setembre passat. Apuntà als periodistes com a responsables de les destrosses als vehicles de la Guàrdia Civil.

En aquest punt, el jutge la va interrompre i assenyalà que aquesta afirmació era una suposició seva

Boya va sortir del tribunal entre crits d’alegria d’una delegació de diputats d’ERC i un centenar de simpatitzants arribats de tot Catalunya que la van acompanyar en arribar.

L’expresidenta del grup parlamentari de la CUP confirmà en declaracions als periodistes que no tenia coneixement del document Enfocats –suposat full de ruta de l’independentisme, segons la Guàrdia Civil– i que mai va assistir a cap reunió del comitè estratègic que va dirigir el projecte sobiranista, perquè només podria fer-ho si li ho demanessin les seves bases.

«Des de la CUP, no ho podríem acceptar. Passem absolutament tots els documents a les assemblees, i no encaixa amb nosaltres un comitè estratègic que pren decisions des de la foscor. No hem participat en això», va dir als mitjans.

L’exdiputada s’ha reafirmat en la declaració d’independència del 27 d’octubre en manifestar que es va veure truncada per «un cop d’Estat en forma d’article 155 i per la imposició d’altres eleccions, que hem tornat a guanyar». 

«No és justícia. Des de Madrid, el jutge Llarena, la fiscalia, estan fent política, i nosaltres hem de fer política als tribunals de Madrid», reflexionà Boya.

Jaume Roures, sota la lupa

En relació amb el document Enfocats, ahir va transcendir que, segons la Guàrdia Civil, el president de Mediapro, Jaume Roures, podria formar part del comitè executiu format per dirigir el procés en la seva condició de professional expert en mitjans de comunicació.

Els investigadors de la Guàrdia Civil han remès un informe al jutge Pablo Llarena en què inclouen tres trucades que, segons ells, «corroboren» que la Generalitat va comptar amb el suport de mitjans de comunicació privats «i en especial de l’empresari Jaume Roures Llop» per mobilitzar la societat catalana.

Comentarios
Multimedia Diari