Carme Forcadell, al Parlament: «La llibertat d’expressió és un tresor que hem de preservar»

L’expresidenta tarragonina surt de presó per participar en un acte commemoratiu dels 40 anys del restabliment de la cambra. Primer dia del nou Govern de Torra i primera picabaralla interna

06 septiembre 2020 16:40 | Actualizado a 06 septiembre 2020 16:45
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L’expresidenta del Parlament Carme Forcadell, nascuda a Xerta, va tornar a la cambra catalana ahir a la tarda, després de dos anys i mig. Forcadell, que compleix una pena d’11 anys i 6 mesos de presó per sedició, va fer de nou un cant a la llibertat d’expressió: «Un tresor immens que hem de preservar sempre».

Forcadell va definir la cambra com «la institució de la paraula lliure, de la veu plural del país, del diàleg polític sense límits». L’expresidenta va participar en l’acte de commemoració dels 40 anys de restabliment democràtic de la institució, al costat del president de la cambra, Roger Torrent, i la resta d’expresidents, Joan Rigol, el reusenc Ernest Benach i Núria de Gispert. Forcadell va estar rebuda amb aplaudiments a l’escala d’honor.

En la seva part de discurs de la compareixença que tots cinc van fer conjuntament des del Despatx d’Audiències, Forcadell va presentar la institució com un espai de debat on tot el que preocupa a la ciutadania ha de poder ser expressat i debatut lliurement, «amb l’únic límit de l’educació i el respecte degut per la resta de representants de la ciutadania».

Forcadell va argumentar que des del Parlament s’intenta «empènyer els canvis en favor del progrés social». «Parets de vidre, finestres obertes per escoltar la voluntat popular, i la porta oberta per acollir les necessitats i els anhels del poble», va expressar.

Per la seva banda, Benach va explicar que el Parlament «ha bastit els somnis i treballat per tots els catalans», fet que obliga a respondre als problemes immediats i que també «exigeix als representants reflexionar i escapar de la lluita partidista permanent per poder atendre els anhels col·lectius d’un futur millor». També va reivindicar «les lleis pioneres» aprovades a la cambra catalana, «sense precedents a l’Estat».

Ciudadanos va criticar la participació de l’expresidenta Carme Forcadell en l’acte de commemoració dels 40 anys de la restauració de la institució després de la dictadura franquista. El diputat taronja Joan García va escriure a Twitter: «És una autèntica vergonya veure com el president del Parlament utilitza per fer política la institució de tots els catalans i aprofita una commemoració per complimentar qui va humiliar milers de catalans i la meitat dels diputats el setembre del 2017».

Picabaralla al Govern

El nou conseller d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, es va estrenar ahir en el càrrec amb una primera topada amb el vicepresident del Govern i titular d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès. Vint-i-quatre hores després de la remodelació del govern impulsada pel president de la Generalitat, Quim Torra, que va canviar tres peces del seu executiu, totes elles de JxCat, ja es va produït el primer frec entre els socis de coalició.

Tremosa, que va substituir Àngels Chacón a la conselleria d’Empresa i Coneixement, va oferir aquest matí una entrevista com a nou titular del departament i va aprofitar per carregar contra el número dos de la Generalitat i coordinador nacional d’ERC.

L’economista i exeurodiputat de CiU va retreue a Aragonès que no estigués «a la banda» del president de la Generalitat demanant més diners «per exemple per donar una paga extra al personal sanitari. No ho ha fet públicament, que jo sàpiga», va afirmar.

Després de conèixer les paraules de Tremosa, Aragonès va ironitzar i va dir que és «normal» que els nous consellers s’hagin de «posar al dia». El vicepresident va apuntar que les pagues extres als sanitaris van ser aprovades per l’executiu al juny, validades pel Parlament al juliol i s’han començat a pagar ja a l’agost.

El PDeCAT assumeix que trencarà amb JxCat al Parlament i al Congrés. Ahir al matí hi va haver una reunió dels vuit diputats de JxCat al Congrés, on els quatre que tenen carnet del PDeCAT donen per fet que serà l’última abans del trencament. Els electes del PDeCAT, per cert, no descarten negociar els pressupostos de l’Estat. El partit veu com una oportunitat el fet de poder marcar perfil ideològic a les cambres, abans de les eleccions al Parlament. La decisió es confirmarà en una reunió de Bonvehí amb els vuit diputats del PDeCAT.

Comentarios
Multimedia Diari