Comença el Consell de Ministres que ha de decidir si s'aplica el 155

11 octubre 2017 07:31 | Actualizado a 11 octubre 2017 07:32
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El cap del Govern, Mariano Rajoy, presideix des de les nou del matí la reunió extraordinària del Consell de Ministres en la qual es decidirà com actuar davant la intervenció d'ahir del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, al Parlament.

Puigdemont va afirmar que assumeix el "mandat del poble" perquè "Catalunya es converteixi en un estat independent en forma de república", però seguidament va proposar "suspendre els efectes de la declaració d'independència" per obrir la porta al diàleg.

Un plantejament que l'Executiu considera "inacceptable" i davant el qual ha de decidir avui les mesures que adopta després que ahir Rajoy les analitzés amb el líder del PSOE, Pedro Sánchez, en una reunió al Palau de la Moncloa.

També va estar en contacte amb el president de Ciutadans, Albert Rivera, qui li va demanar de nou l'aplicació de l'article 155 de la Constitució.

El Govern central haurà de decidir si recorre a aquest article, si almenys n'inicia el procediment enviant un requeriment a Puigdemont perquè aclareixi les seves paraules d'ahir, o si opta per utilitzar d'altres mecanismes que li ofereixen la Constitució i les lleis.

La vicepresidenta de l'Executiu, Soraya Sáenz de Santamaría, va comparèixer ahir a la nit a Moncloa i va explicar que serà en aquesta reunió en la qual es decideixin "els pròxims passos" que farà el Govern central davant l'actitud de Puigdemont.

Va explicar que el discurs del president de la Generalitat va ser "el d'una persona que no sap on està, on va ni amb qui vol anar".

"El Govern no pot acceptar que es doni validesa a la llei catalana del referèndum perquè està suspesa pel Tribunal Constitucional. La Generalitat -va dir la vicepresidenta- no pot exhibir els resultats de l'1 d'octubre perquè aquell va ser un acte il·legal fraudulent i sense les més mínimes garanties".

Abans de la declaració de Sáenz de Santamaría, fonts del Govern ja havien apuntat que és inadmissible "fer una declaració implícita d'independència per després deixar-la en suspens de manera explícita".

Rajoy compareixerà a partir de les quatre de la tarda davant el ple de Congrés i explicarà als diputats les mesures que adopti el Govern central. 

Comentarios
Multimedia Diari