Consells a l’hora de reclamar si s’han viscut incidències amb un vol

La Generalitat engega una campanya informativa per recordar els drets dels passatgers en cas de cancel·lació o retard d’un vol

26 julio 2018 09:35 | Actualizado a 02 agosto 2018 12:03
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Ens espera un estiu de vagues als aeroports. Per això, és important que els ciutadans i ciutadanes coneguin els seus drets a l’hora de reclamar si han viscut incidències amb un vol. I és que la majoria de passatgers desconeixen què han de fer quan el seu vol pateix un retard o una cancel·lació. En quins casos poden reclamar l’import?

Pel que fa a les cancel·lacions, si la companyia cancel·la un vol, el passatger pot escollir entre la devolució de l’import del bitllet o un mitjà de transport alternatiu. En ambdós casos, la companyia ha d’oferir als passatgers de forma gratuïta menjar i begudes. 

Si el transport alternatiu surt l’endemà o dies més tard, els afectats també tenen dret a allotjament, amb les despeses  dels desplaçaments inclosos.

També els hi correspondrà una compensació econòmica (d’entre 250 i 600 euros, en funció de la distància del vol), excepte que la cancel·lació sigui conseqüència de circumstàncies inevitables, com el mal temps, la companyia ho comuniqui amb dues setmanes d’antelació o el passatger accepti un vol alternatiu en un horari similar.

Incidències amb l’equipatge

Si el que ens afecta és un problema amb l’equipatge, en cas de danys, retard en l’entrega, pèrdua o destrucció de l’equipatge facturat, abans de marxar de l’aeroport cal omplir l’Informe d’Irregularitat d’Equipatge (PIR), en el taulell de la companyia, per exposar els fets i identificar l’equipatge, de manera que se’n pugui fer el seguiment d’aquest. També és necessari omplir els fulls oficials de reclamació, o bé escriure al Servei d’Atenció al Client, on-line o per correu postal. 

Pel que fa a possibles danys en l’equipatge de cabina, aquell que no s’ha facturat, la companyia només respon quan s’hagin causat per culpa seva. 

Si el problema és que a l’equipatge falten determinats articles, és molt difícil demostrar-ho, i és per això que probablement el passatger no rebi cap compensació pels objectes perduts, excepte que prèviament hagi fet una declaració de valor en el moment de la facturació o disposi d’una assegurança que cobreixi aquestes incidències. 

Per un retard de tres hores o més, 250 i 600 euros

Pel que fa als retards, el passatger pot sol·licitar el retorn de l’import del bitllet quan el retard és de 5 hores o més. 
Els diners s’han de retornar en un període màxim de set dies, juntament amb un bitllet gratuït de tornada al primer punt de partida al més aviat possible, en cas que sigui necessari.

Si el retard és de tres hores o fins i tot més, l’afectat pot reclamar una compensació econòmica. En aquest cas, l’import dependrà de la distància del vol: seran 250 euros si el vol és de 1.500 km o menys, 400 euros si és de més de 1.500 km i intracomunitari (així com la resta de vols d’entre 1.500 i 3.500 km) i 600 euros si és de més de 3.500 km, en vols extracomunitaris.

Si la companyia ofereix un transport alternatiu i el passatger arriba a la seva destinació amb un retard d’entre 3 i 4 hores, la compensació es redueix a la meitat.

Però no hi haurà dret a compensació econòmica en el cas que el retard sigui causat per circumstàncies extraordinàries o imprevisibles, que no es podien haver evitat de cap de les maneres. Per exemple, un dels casos més comuns són les condicions meteorològiques, es tracten de causes alienes a la companyia aèria.

Menjar i allotjament per dues hores de retard

La companyia ha de proporcionar menjar i beguda i –si és el cas- allotjament amb els desplaçaments corresponents inclosos, i ha d’oferir, com a mínim, dues trucades telefòniques o per mitjà de correus electrònics, en els casos següents: retards de 2 hores o més per vols de fins a 1.500 km, retards de 3 hores o més per als de més de 1.500 km (dins la Unió Europea) i retards de 4 hores o més per als de més de 3.500 km (fora de la UE).

En tots els casos, el passatger té el dret d’estar informat en tot moment. La companyia ha de proporcionar un document amb els drets dels passatgers pel que fa a la compensació i l’assistència que li pertoquen, així com les dades de contacte de l’organisme estatal responsable del compliment del Reglament per després poder contactar. 

Si hem comprat el bitllet a una agència de viatges o el vol forma part d’un viatge combinat, ’agència de viatges o l’empresari que hagi venut el bitllet serà el responsable de fer els trámits i qui haurà de respondre en aquests casos.

Tant per aquest tipus de reclamacions com per les que farem a la companyia aèria, haurem de conservar sempre tota la documentació del vol, és a dir, la reserva, el bitllet, la targeta d’embarcament, el contracte i la publicitat, així com les despeses que ens hagi causat el retard (desplaçaments, hotels, etc).

Un cop arribem a Catalunya, els passos a seguir per reclamar seran parlar amb la companyia aèria i demanar els fulls oficials de queixa a l’oficina de la companyia, tot això al mateix aeroport. Una altra opció seria escriure al Servei d’Atenció al Client. Si en un mes no tenim resposta, hem de presentar una reclamació a  l’Agència Catalana del Consum o a un organisme públic de consum.

Comentarios
Multimedia Diari