Cs dóna suport a l’Estat i JxCAT denuncia frau de llei en el recurs de l'Estat contra Puigdemont

El secretari primer de la Mesa, Eusebi Campdepadrós, recorda que Puigdemont «està acreditat com a diputat i té tot el dret a ser investit» malgrat la impugnació al Tribunal Constitucional

26 enero 2018 10:41 | Actualizado a 27 enero 2018 22:44
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El recurs que presentarà el Govern Central davant el Tribunal Constitucional per no permetre la investidura del candidat de Junts per Catalunya, Carles Puigdemont, va indignar ahir a la formació sobiranista. El Secretari Primer de la Mesa del Parlament, Eusebi Campdepadrós (JxCAT), va assegurar en declaracions al Diari que la impugnació «és un abús de dret, un frau de llei i un cop d’Estat» que «vulnera la voluntat democràtica del poble de Catalunya».

Campdepadrós recorda que «el secretari general del Parlament va avalar la credencial com a diputat de Puigdemont», un fet que, a parer seu, «acredita que té tot el dret a poder ser investit perquè no hi ha cap causa legal que ho impedeixi» i assegura que el seu grup «no presentarà cap pla B que no sigui Carles Puigdemont».

Lorena Roldán (Cs): «S’ha de garantir que el Parlament funcioni amb normalitat»

La Mesa, l’òrgan de direcció del Parlament, es podria reunir de manera extraordinària abans del ple d’investidura per analitzar la possible suspensió que pugui decretar el Constitucional, ja que en aquest cas es podria produir un xoc legal. La cambra legislativa està obligada a realitzar el ple d’investidura abans del 31 de gener, però una suspensió de l’alt tribunal ho impediria.

Eusebi Campdepadrós (JxCAT): «L’Estat fa un abús de poder que vulnera la voluntat dels ciutadans»

Òscar Peris (ERC) va assegurar que el seu partit manté el suport perquè Carles Puigdemont sigui reelegit. «La proposta és legítima i emana de les urnes. És una aposta clara i neta i tothom sabia qui era el candidat de JxCat. Utilitzarem tots els mecanismes per defensar-lo», va assegurar. Peris considera que el Govern «cerca impugnar la candidatura perquè l’independentisme va guanyar les eleccions i no ha pogut tolerar-ho», i va criticar el PP: «Ha perdut els escrúpols i la vergonya. El partit més corrupte d’Europa vol guanyar als tribunals el que ha perdut a les urnes».

Òscar Peris (ERC): «El partit més corrupte d’Europa vol guanyar als tribunals el que perd a les urnes»

Cs: «Puigdemont està fugit»
La diputada tarragonina de Ciutadans Lorena Roldán va assegurar que el seu partit dona suport a la decisió del Govern central d’impugnar davant el Tribunal Constitucional (TC) la investidura de Carles Puigdemont (JxCat) com a President de la Generalitat. Segons la representant del partit taronja, «l’executiu ha de garantir que el Parlament funcioni de manera normal», i considera que de moment «no és així».

Roldán també va assegurar que la reunió d’ahir amb el president del Parlament i els grups va ratificar que «el to de Torrent és el mateix que el de Forcadell» i que «aquesta legislatura comença igual que l’anterior». Cs retreu al president Roger Torrent que una de les seves primeres decisions fos «visitar a un fugitiu» a Brussel·les, i que no atengués la petició del grup de reconsiderar Carles Puigdemont (JxCat) com a candidat a la Generalitat.

Rosa Maria Ibarra (PSC): «El reglament és molt clar. Les delegacions de vots no creiem que siguin possibles»

El recurs de l’Estat també vol evitar la delegació de vot per als diputats que estan a Bèlgica. En aquest sentit, Rosa Maria Ibarra (PSC) avala la tesi dels juristes del Parlament. «No creiem que siguin possibles. El Reglament del Parlament és molt concret en aquest sentit i per tant no hi ha opcions fora del que allí s’estableix, més enllà del que es va establir per resolució judicial pels diputats privats de llibertat» va indicar la representant del PSC.

Yolanda López (Catalunya en Comú-Podem): «Puigdemont ha de poder venir. Ja hem tingut un president plasma i no en volem un per a Catalunya»

Per la seva banda, Yolanda López (Catalunya en Comú–Podem) lamenta que «l’anomalia institucional sembla mantenir-se en aquest inici de legislatura. Puigdemont no és el nostre candidat, nosaltres no som independentistes ni tampoc som amics del 3% i del cas palau, però Puigdemont és l’únic candidat proposat per la majoria dels diputats i diputades del parlament i hauria de venir en persona» lamenta López, qui afegeix: «Ja hem tingut l’experiència d’un president plasma i no ha estat gaire bona... tampoc volem un president plasma per a Catalunya».

Alejandro Fernández (PP): «Torrent ha d’obrir una nova ronda de consultes per proposar un altre candidat»

El diputat per Tarragona del PP, Alejandro Fernández, va anunciar ahir que el seu partit demanarà al president de la Cambra catalana, Roger Torrent, que iniciï una nova ronda de contactes amb els partits per proposar un candidat a la presidència que no sigui Carles Puigdemont.
« Torrent té una oportunitat de rectificar. Ha de tornar a obrir una ronda de consultes per proposar a un candidat a president que s’ajusti a les condicions del reglament i de la llei» va assegurar. Fernández, que en l’anterior legislatura va exercir de portaveu parlamentari del partit, va afirmar que una majoria parlamentària habilita per «formar un Govern legal, però no legitima muntar governs il·legals».

Comentarios
Multimedia Diari