Dalí serà exhumat arran d’una demanda de paternitat

Per ordre d’una jutge se n’extrauran mostres per fer la prova que demana Pilar Abel, una veïna de Figueres que diu que és filla del pintor

27 junio 2017 08:46 | Actualizado a 27 junio 2017 09:17
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Una jutge de Madrid ha ordenat l’exhumació del cadàver del pintor Salvador Dalí i l’obtenció de mostres del seu cos per a la pràctica de la prova biològica de determinació de la paternitat de Pilar Abel, una veïna de Figueres que va presentar una demanda per ser reconeguda com a filla de l’artista.

Segons indica la jutge encarregada del cas en un acte a què ha tingut accés a Efe, «és necessària la prova biològica d’investigació de la paternitat de Maria Pilar Abel Martínez respecte del Sr. Salvador Dalí Domenech», en «no existir restes biològiques ni objectes personals sobre els quals practicar la prova per l’Institut Nacional de Toxicologia».

La magistrada María del Mar Crespo ordena, en aquest sentit, que es lliuri un exhort al Jutjat de Figueres perquè, pel metge forense adscrit al mateix, prèvia l’exhumació del cadàver de Dalí, es procedeixi a l’extracció de mostres del pintor –«restes òssies i/o peces dentals»– i siguin remeses a l’Institut de Toxicologia, al qual correspon la investigació.

La titular del Jutjat de Primera Instància número 11 de Madrid assenyala també en l’acte, datat el passat 20 de juny, que Pilar Abel haurà d’acudir a l’Institut de Toxicologia el dia i hora en què sigui citada per a l’obtenció de les seves pròpies mostres.

El cos de Salvador Dalí va ser enterrat al Teatre Museu Dalí de Figueres després de la seva mort el 23 de gener de 1989.

Pilar Abel, nascuda el 1956, diu que la seva mare li va explicar que va tenir una relació amb el pintor

Segons ha indicat a Efe l’ advocat de la demandant, Enrique Blánquez, encara no hi ha data per procedir a l’exhumació del cadàver de Dalí, encara que ha considerat que «podria tenir lloc el mes de juliol vinent».

A l’abril del 2015, el jutjat de primera instància número 11 de Madrid va admetre a tràmit la demanda de paternitat que va presentar Pilar Abel contra el Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques, i contra la Fundació Gala Dalí, en condició d’hereus legals del pintor.

La Fundació Gala Dalí no ha volgut pronunciar-se de moment sobre aquesta resolució judicial, segons ha indicat a Efe una portaveu de l’entitat.

La demanda presentada per Pilar Abel, nascuda a Figueres el 1956, al·lega que va ser fruit d’una relació que va mantenir la seva mare amb el pintor català, a qui va conèixer a Cadaqués quan treballava com a empleada d’una família que passava temporades en aquesta població.
S’argumenta en la demanda que diverses vegades la mare de Pilar Abel li va dir que el seu pare era Salvador Dalí, i en la documentació s’inclou una acta notarial d’una cuidadora de la mare reconeixent també que li havia relatat que en la seva joventut va mantenir una relació sentimental oculta amb el pintor.

Igualment es recull en la demanda que Pilar Abel s’ha sotmès a dues proves de paternitat, però que mai ha aconseguit que li siguin lliurats els resultats.

La primera prova de paternitat se la va fer en un laboratori de San Sebastián de los Reyes (Madrid), al juliol de 2007, amb restes de pell i cabells que van quedar enganxats en una màscara de guix que suposadament es va fer del pintor poc després de morir, i que va arribar a les seves mans.

La segona prova es va fer a París el 6 de desembre de 2007 al despatx de Robert Descharnes, col·laborador i biògraf de Dalí, per comparar les mostres d’ADN de Pilar amb el material genètic que conservava Descharnes del pintor empordanès. 

Comentarios
Multimedia Diari